Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige bidrar till Asiens klimatförändringar

Pressmeddelande - 8 november, 2005
Den asiatiska utvecklingsbanken (ADB) finansierar klimatförändringar i Asien. Bankens policy bidrar till tvångsförflyttning och till att regionens ekosystem förstörs. Detta trots att bankens mål är att minska fattigdomen i Sydostasien. Sverige, Finland, Danmark och Norge är sedan starten 1966 medlemmar i ADB. Kapitalinsatsen kommer från statliga fonder. Skattepengar från de nordiska länderna bidrar alltså till klimatförstöringen i Asien. I protest har Greenpeace-aktivister i dag klätt ut sig till mänskliga skorstenar och blockerat utfarten till ADB i Manila.

Greenpeace-aktivister utklädda till skorstenar blockerar utfarten till ADB i Manilla.

– Banken erkänner att klimatförändringar är en realitet. Samtidigt är mindre än 0,1 procent av bankens utlåningsmål riktade mot förnyelsebara energikällor. Dessutom vill banken inkludera kol som en del av organisationens minimala program för förnyelsebara energikällor. Men ren kol är en myt, fortsätter Red Constantino.

Av ADB:s energiportföljs finansiering 1966-2004 gick bara 1,82 procent till att finansiera förnyelsebara energikällor och energieffektiviseringar. Den överväldigade majoriteten av finansieringen har styrts mot fossila bränslen som Masinloc kolkraftstation i Filippinerna och Sydostasiens största och mest ökända kolkraftverk Mae Moh i Thailand. Nuvarande finansieringar är öronmärkta för nya kraftverk som Map Ta Phut i Thailand. Sedan kolkraftverket Mae Moh togs i bruk
1955 har 30 000 personer tvångsförflyttats, nära 200 har dödats och tusentals lider av andningssvårigheter som ett resultat av att de utsatts för gruvans och kolkraftverkets svaveldioxid.
– Det är obscent att kraftverk som är några av de största klimatbrottslingarna på jorden får flera miljarder dollar av västerländska skattebetalares pengar för att finansiera den smutsiga kolkraftsverksamheten i Asien, säger Greenpeace internationals Athena Ronquillo.

Rena alternativ till fossila bränslen i Asien är tillgängliga i stor utsträckning. Enbart i Filippinerna finns tillräckligt med vindkraftsmöjligheter för att producera sju gånger mer energi än landet behöver. I den kinesiska provinsen Guandong finns tillräckligt med vindpotential för att möta energibehovet i Hong Kong.
– Organisationer som ADB måste sluta med att öka problemen med klimatförändringar och börja finansiera renare och säkrare lösningar. Greenpeace kräver att internationella finansieringsinstitutioner förbinder sig att låna ut 20 procent av sin årliga energibudget till förnyelsebara energikällor, avslutade Athena Ronquillo.