Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace-aktivister protesterade mot palmoljetransport i Finland

Pressmeddelande - 25 november, 2007
Greenpeace protesterade idag mot en skeppslast med 10 000 ton palmolja på väg till finska Neste Oil - företaget bakom OKQ8:s planerade palmoljediesel – i Borgå, Finland. Polisen grep 33 Greenpeace-aktivister, varav 12 svenskar, och två fotografer. Flera av de gripna var där för att dela ut flygblad med information.

Greenpeaces aktivister protesterar mot Nestes palmeoljetransport i Borgå 25.11.2007.

Demonstrationen är en del av en världsomfattande kampanj för att stoppa förstörelsen av regnskogarna i Sydostasien som nu i en allt snabbare takt får ge plats åt oljepalmsplantager. Greenpeace kräver ett moratorium mot skövlingen, så att inte ytterligare regnskog försvinner. Samtidigt måste den europeiska efterfrågan på palmolja minska.

- För att producera den mängd palmolja som nu kommer till Borgå behövs en yta som motsvarar 2 400 fotbollsplaner. Det är vad Neste Oil behöver varje månad för att hålla anläggningen i gång. Palmoljan är tänkt att användas i europeiska bilar för att minska utsläppen av koldioxid. Men vad vi får på köpet är regnskogsskövling i Sydostasien och därigenom ännu större utsläpp av växthusgaser globalt, säger Anders Hellberg, på plats i Borgå.

Det svenska bensinbolaget OKQ8 planerade att bli det första bolaget i världen att lansera Neste Oils palmoljebränsle som drivmedel i bilar. Men efter hård kritik från miljörörelsen valde företaget att avstå så länge som den huvudsakliga råvaran består av palmolja.

- Palmoljeproduktionen i Sydostasien är ohållbar. Det går inte att komma ifrån att en ökad efterfråga leder till att ytterligare mark måste göras tillgänglig åt nya odlingar. Neste Oil som vill bli världsledande med sin palmoljediesel kan inte ignorera att 300 fotbollsplaner med regnskog försvinner i Indonesien varje timme, säger Anders Hellberg.

Det här är Greenpeace andra protest mot en palmoljetransport från Sydostasien på kort tid. I fredags stoppade Greenpeace-aktivister ett indonesiskt skepp från att lossa sin last på över 10 000 ton palmolja i Rotterdam. Och i Sverige pågår arbetet med att försöka förmå politikerna att undanta palmolja från de skattesubventioner som går till alla biobränslen utan urskiljning. Greenpeace anser att själva tanken bakom den svenska skattebefrielsen - att gynna bränslen som är ”koldioxidneutrala”, har spelat ut sin roll eftersom den inte skiljer ut de drivmedel som till och med är sämre för klimatet än sin fossila motsvarighet.

- Att sälja palmoljebränsle som en lösning på klimatproblematiken är enbart ett sätt för företag att tjäna pengar på människors berättigade oro för klimatförändringarna. Därför måste de svenska politikerna hindra andra bensinbolag från att lura allmänheten med falska lösningar. Det krävs tydliga regler för vilka biobränslen som de svenska skattebetalarna ska vara med och sponsra, säger Anders Hellberg.


Pressbilder: https://info.greenpeace.se/presspictures/gmocxj/

Kontaktuppgifter

Anders Hellberg, på plats i Borgå, 0703 976 673
Martina Krüger, talesperson i energifrågor, Stockholm, 0705 502 913
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare, 0703 40 54 14