Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace aktivister släppta men med reseförbud

Pressmeddelande - 14 juni, 2002
Vid 12-tiden idag släpptes de två kvinnliga Greenpeace aktivister som suttit häktade i isoleringscell i Norrköping i över en vecka men de har istället fått reseförbud. Sedan i tisdags har Greenpeace-kontor över hela världen protesterat mot behandlingen av de två kvinnorna, en 50-årig läkare från Storbritannien och en 27-årig student från Tyskland, som deltagit i en fredlig protest mot oljedumpning i Östersjön.

– Behandlingen av aktivisterna är inget annat än ett flagrant rättsövergrepp. Något är verkligen snett i samhället när fredliga aktivister häktas under lång tid och nu förses med reseförbud för att de tar sitt ansvar för att rädda Östersjön. Detta medan oljebovarna får fortsätta med sin smutsiga verksamhet, säger Per Stenbeck, generalsekreterare Greenpeace Norden.

Sedan tisdagen den 4 juni har de två kvinnorna suttit i isoleringscell under mycket enkla förhållanden och nekats att överlägga med Greenpeace juridiska ombud. Det har också varit mycket svårt för dem att få kontakta sina ambassader och fram tills igår har de endast fått träffa sina offentliga försvarare. Igår
fick de också möjlighet att tala med en präst.

Sedan i tisdags denna vecka har Greenpeace-kontor runt om i världen protesterat vid och skickat brev till svenska ambassader och konsulat med krav på att de två fängslade aktivisterna omgående släpps. Protester har också skickats från
“cyberaktivister” runtom i världen till justitieminister Thomas Bodström för att uppmärksamma honom på de svenska myndigheternas hårda behandling av fredliga aktivister.

– Det var minst sagt på tiden att åklagaren tog sitt förnuft till fånga och insåg att fredliga aktivister inte ska hållas bakom lås och bom. Att han nu belägger dem med reseförbud är lika befängt, eftersom Greenpeace under sin 30-åriga historia alltid kommit till rättegång. Vi tar ansvar för det vi gör, vi tar vårt straff, vilket är mer än vad man kan säga om de som dumpar olja i Östersjön, säger Per Stenbeck, generalsekreterare Greenpeace Norden.

Fagervik ertappades av myndigheter i februari 2001 då hon släppte ut en stor mängd olja i Östersjön utanför Västervik. Vid rättegången i december frikändes ägaren, kaptenen och maskinisten ombord eftersom åklagaren inte kunde bevisa att utsläppet skett avsiktligt. Greenpeace kräver att M/S Fagervik tas ur trafik på Östersjön, eftersom fartyget utgör en risk för framtida oljedumpningar.

De båda aktivisterna åtalas för grovt olaga intrång och rättegångsdatum kommer sättas inom kort.

Taggar