Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

”Greenpeace-aktivisterna borde friats helt”

Pressmeddelande - 1 juli, 2010
Strax efter klockan 14 idag meddelade Uppsala Tingsrätt domen för de 29 Greenpeace-aktivister som åtalades som en följd av den fredliga aktionen vid Forsmarks kärnkraftverk den 14 juni. Tingsrätten beslutade att aktivisterna gjort sig skyldiga till olaga intrång – inte grovt olaga intrång, som åklagaren yrkade på. Samtliga aktivister tilldöms låga dagsböter, vilka anses erlagda eftersom aktivisterna suttit frihetsberövade i väntan på rättegång.

Greenpeace-aktivister, utklädda till förnybara energislag som sol, vind och vatten, tar sig över staketen och in på området kring Forsmarks kärnkraftverk.

Share

- Det är bra att tingsrätten förhåller sig till rättspraxis, inte gick på åklagarens linje om att detta skulle vara ett grovt brott samt tog hänsyn till att detta var en fredlig aktion. Men aktivisterna borde blivit helt friade.

- Aktionen uppmärksammade allvarliga miljö- och säkerhetsrisker som förknippas med kärnkraft. Flera av de aktivister som dömdes för olaga intrång befann sig dessutom utanför området. Att tingsrätten dessutom beslutat att ett antal tillhörigheter, till exempel brandbilen som användes i aktionen, inte ska återlämnas är obegripligt.

- Nu kommer vi att analysera domen och överväga huruvida vi kommer att överklaga eller inte, avslutar Eriksson

29 aktivister, från Tyskland, Finland, Polen, Storbritannien, Danmark, samt en svensk aktivist boende i Danmark, åtalades den 17 juni som misstänkta för olaga intrång, grovt brott. Greenpeace aktion var en fredlig, men tydlig, protest som uppmärksammade allvarliga miljö- och säkerhetsproblem som förknippas med kärnkraft, samt att Sveriges riksdag stod i färd med att öppna för ny kärnkraft. Under rättegången framgick att aktionen följde erkända principer för civil olydnad; icke-våld, öppenhet och det personliga ansvaret, inklusive att infinna sig vid eventuell rättegång.

Ämnen
Taggar