Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace avslöjar EU-import av illegalt avverkad skog

Pressmeddelande - 19 september, 2006
Idag avslöjar Greenpeace resultatet av en sex månader lång utredning om EU:s import av illegalt avverkat timmer från nordvästra Ryssland. Utredningen inbegrep bland annat fyra resor till ryska Karelen, där det undersökande teamet kunde dokumentera hur skog som avverkats i strid med rysk lag transporterades till sågverk, pappersbruk och massafabriker i Finland. Därifrån distribuerades pappersprodukterna vidare till konsumenter i EU och i resten av världen. Läs mer om den illegala handeln med rysk skog och se våra bevis mot Stora Enso och UPM-Kymmene

Greenpeace avslöjar resultatet av en sex månader lång utredning om EU:s import av illegalt avverkat timmer från nordvästra Ryssland. Utredningen inbegrep bland annat fyra resor till ryska Karelen, där det undersökande teamet kunde dokumentera hur skog som avverkats i strid med rysk lag transporterades till sågverk, pappersbruk och massafabriker i Finland. Därifrån distribuerades pappersprodukterna vidare till konsumenter i EU och i resten av världen.

Resultatet av Greenpeace komprometterande undersökning avslöjas i samma veva som EU-kommissionen förbereder nya åtgärder för att bekämpa importen av illegalt timmer till Europa. Den svenska och finska regeringen har hittills motarbetat alla försök till en kraftfull lagstiftning för att förhindra den olagliga handeln med svartvirke och hävdat att det räcker med frivilliga åtgärder från industrins sida.

- Det är tydligt att industrin i Europa inte har lyckats stoppa importen av svartvirke till EU på egen hand. Utan effektiv lagstiftning kommer EU fortsätta att vara en central för att "tvätta" svart timmer vitt, säger Dima Litvinov, en av deltagarna i Greenpeace undersökande team i Karelen.

Lagbrotten som Greenpeace dokumenterade under fältundersökningarna i Karelen sträcker sig från överträdelse av avverkningsreglerna när det gäller skador på mark och vegetation, till totalt åsidosättande av nationella lagar som kräver miljökonsekvensbeskrivning vid avverkning, till avverkning i vattenskyddszoner och kommersiell avverkning under täckmantel av skogsvårdande åtgärder.

Undersökningen visar att två av de största skogsbolagen i Europa, Stora Enso and UPM-Kymmene, tog emot olagligt avverkat timmer från Karelen i juni och augusti 2006. Bland dessa bolags kunder finns de flesta av de stora bokförlagen i Europa, liksom användare av förpackningar till flytande livsmedel, som Tetra Pak and Elopak, vars produkter bland annat säljs i Sverige.

- Ett antal svenska företag har medvetet eller omedvetet sålt produkter som tillverkats av illegalt avverkad skog. Vi hoppas att företagen inte kände till lagbrotten och att de är lika upprörda som vi. Nu förväntar vi oss att många av de drabbade företagen vill ansluta sig till Greenpeace krav på en stark EU-lagstiftning som förbjuder import av olagligt timmer till Europa, säger Dima Litvinov.

Greenpeace har tillsammans med 180 frivilligorganisationer och över 70 progressiva företag begärt en effektiv lagstiftning på EU-nivå som förbjuder illegalt timmer och ser till att alla träprodukter på marknaden kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar.

- Den gamla regeringen var en bromskloss i EU. Vi hoppas nu att den nya regeringen agerar kraftfullt för att få till stånd en lagstiftning, avslutar Dima Litvinov.

Läs mer om den illegala handeln med rysk skog och se våra bevis mot Stora Enso och UPM-Kymmene

Kontaktuppgifter

Dima Litvinov, Greenpeace, 0706 57 65 86
Åsa Mendel-Hartvig, pressekreterare Greenpeace, 0703 40 54 14

VVPR info:

Foton och rörliga bilder beställs på: 0703 40 54 14

Ämnen
Taggar