Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace demonstrerar mot Fortums planer på en sjätte finsk reaktor

Pressmeddelande - 29 mars, 2007
Greenpeace-aktivister demonstrerar som bäst vid energibolaget Fortums huvudkontor i Kägelviken, Esbo, Finland. En del av aktivisterna har klättrat upp för byggnadens fasad för att fästa ett strålningsmärke vid Fortums logo på 80 meters höjd. Byggnadens huvudingång har blockerats och ovanför entrén har aktivisterna hängt en banderoll med budskapet "Stoppa Fortums smutsiga affärer".

Vi demonstrerade på torsdagen vid energibolaget Fortums högkvarter i Esbo, Finland. Protesten är en reaktion på bolagets planer på att bygga en sjätte kärnreaktor i Lovisa.

Fortum meddelade igår att bolaget påbörjar en utredning om miljökonsekvenserna av en sjätte kärnkraftsreaktor i Lovisa. Tidpunkten för Fortums utspel var strategiskt vald i samband med de pågående regeringsförhandlingarna. Det statsägda bolaget vill på detta sätt pådyvla en kärnkraftsvänlig formulering i Finlands nya regeringsprogram, trots att det är riksdagen som fattar det slutliga beslutet om en eventuell utbyggnad av kärnkraften.

 - Det är fullständigt befängt att tala om behovet av en ny, sjätte reaktor då bygget av den femte reaktorn i Olkiluoto tampas med enorma problem, som redan har fått skandalösa proportioner. Alla fagra löften till trots har projektets sysselsättande inverkan och den utlovade reduceringen av klimatutsläppen inte blivit verklighet. De statliga subventioner som har beviljats till reaktorbygget utreds för tillfället av EU-kommissionen. Det har också uppdagats brister i tillverkningen av de viktigaste komponenterna, vilket har en inverkan på reaktorns säkerhet, säger energiexpert Lauri Myllyvirta på Greenpeace.

 Greenpeace vill med dagens demonstration samtidigt skicka ett viktigt budskap till de politiska partier som för tillfället förhandlar om den nya regeringens sammansättning. Nu är det hög tid att infria alla löften om att reducera klimatutsläppen och satsa på förnybar energi. Enligt flera enkäter förhåller sig finländarna positivare till utbyggnaden av förnybar energi och energibesparing än till kärnkraft.

- Reaktorbygget i Olkiluoto drevs igenom med hjälp av orealistiska kostnadskalkyler och grundlösa uppgifter om projektets tidtabell, säkerheten och reaktorns sysselsättande inverkan. Den nya regeringen borde därför utreda huruvida den femte reaktorn i Olkiluoto har uppfyllt samhällets helhetsintresse i enlighet med kärnlagens krav, fortsätter Myllyvirta.

Kontaktuppgifter

Lauri Myllyvirta, energiexpert, Greenpeace, +358 50 3625 981 Mikael Sjövall, informatör, Greenpeace, +358 50 3696 202 Martina Krüger, Greenpeace klimat- och energikampanj, Sverige, 0705 50 29 13

Ämnen
Taggar