Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace hänger banderoll på OKQ8:s huvudkontor

- kräver bolaget på besked om palmoljedieseln

Pressmeddelande - 29 oktober, 2007
Aktivister från Greenpeace hängde i dag en banderoll på OKQ8:s huvudkontor i centrala Stockholm med budskapet Palmolja - otankbart. På grund av den omfattande kritiken från miljörörelsen och andra aktörer har OKQ8 skjutit upp lanseringen av Diesel Eco20, men något besked om att avstå från att sälja palmolja har företaget inte velat ge.

Greenpeace hänger en 70m2 banderoll på OKQ8:s högkvarter med budskapet Palmolja – Otankbart.

- Det är dags för OKQ8 att välja sida. Om palmolja får fäste som drivmedel öppnas en ny jättemarknad för en produkt som redan idag leder till massiv regnskogsskövling, säger Anders Hellberg.

Hårt pressat av miljörörelsen sa OKQ8 vid ett möte i fredags att företaget kan komma att ta ett beslut om framtiden för den kritiserade palmoljedieseln i slutet av veckan. Men företaget har inte velat komma med några löften.

- Med demonstrationen idag vill vi sända en tydlig signal till OKQ8 och de beslutsfattare som arbetar med klimatlösningar att palmolja inte är en del av lösningen. Skulle OKQ8 ändå välja att gå vidare med lanseringen skulle klimatet, regnskogen och redan utrotningshotade växter och djur drabbas hårt, säger Anders Hellberg.

Idag möts klimatberedningen som består av representanter från samtliga riksdagspartier. Beredningen kommer bland annat att diskutera hur Sverige på bästa sätt kan reducera utsläppen från transportsektorn och hur man kan se till så att biodrivmedel produceras på ett hållbart sätt.

- Dagens situation innebär att biodrivmedel subventioneras med skattebetalarnas pengar oavsett hur de har producerats. Detta har öppnat dörren för bolag som OKQ8 att ta in palmolja och lansera det som ett miljövänligt alternativ trots att det är precis tvärtom. Klimatberedningen har nu en unik chans att stänga dörren för palmoljan för gott, säger Anders Hellberg.

Klimatberedningens ledamöter har fått i uppdrag av regeringen att utveckla den svenska klimatpolitikens mål och åtgärder. Greenpeace vill att de förslag som beredningen ska överlämna till regeringen i januari innehåller tydliga riktlinjer för vilka biodrivmedel som ska kunna få skattebefrielse.

- Finns det inget regelverk som skiljer ut de dåliga alternativen kommer det alltid att finnas bolag som försöker utnyttja subventionerna för att tjäna pengar, säger Anders Hellberg.

       

Högupplösta bilder finns här