Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i aktion mot norsk oljeexport till USA

Pressmeddelande - 14 juni, 2001
Medan president Bush idag möter EU: s statsöverhuvuden i Göteborg, protesterar 15 Greenpeace aktivister i Mongstad, Norge, mot supertankern ”Patris” frakt av norsk olja till USA. Greenpeace kräver att både Norge och EU gör klart för Bush att Kyotoprotokollet ska träda i kraft oavsett USA: s inställning och att inga andra alternativ kan accepteras.
– Norge måste tillsammans med övriga Europa stödja Kyoto-protokollet. Oljeexport till ett USA som försöker ödelägga Kyotoprotokollet, underminerar den norska klimatpolitiken. Kyoto ska ratificeras och träda i kraft innan 2002, med eller utan Bush, säger Truls Gulowsen från Greenpeace, på plats i Mongstad.

Den grekiskregistrerade supertankern ”Patris” var idag på väg in till Statoils råoljeterminal i Mongstad för att lasta 300 000 ton råolja till USA när det möttes av fem Greenpeace gummibåtar med banderoller med texten ” Stop Bush - Ratify Kyoto” och ”Stop Co2”.

– Bush har genom sitt motstånd mot Kyoto-protokollet visat att han inte är beredd att samarbeta med resten av världen. Nu är det upp till EU att visa att USA beteende är oacceptabelt, säger Gulowsen.

Norge är idag den åttonde största exportören av olja till USA. De bidrar till de oreglerade utsläppen i USA med två procent av den totala oljeförbrukningen. I februari var den norska exporten till USA mer än 355 000 fat per dag. Det motsvarar en tanker som ”Patris” i veckan.

– Kyotoprotokollet, som är ett resultat av tio års förhandlingar, är ett litet, men viktigt steg på vägen för att bekämpa klimatförändringar. Det är det enda bindande, globala ramverk som finns för att börja att tackla klimatproblemet, säger Gulowsen.

I tisdags genomförde ett tjugotal aktivister en lyckad aktion då oljetankern ”Cosmic” under tio timmar hindrades från att lämna Mongstad. Tankern var lastad med 150 000 ton råolja som enligt planerna skulle levereras till den amerikanska östkusten.

Not: Under toppmötet i Göteborg finns Greenpeace på plats såväl inne på mötet som utanför. Intresserad media är välkomna till Greenpeace container, som finns placerad utanför Stora Teatern i Göteborg. För mer information och intervjuer, kontakta Erika Augustinsson, på plats i Göteborg. 

Taggar