Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i aktion mot oljetanker i Barents hav

Pressmeddelande - 1 maj, 2003
Greenpeace gick tidigt i morse till aktion mot ett Liberiaregistrerat tankfartyg lastat med över 100 000 ton råolja. Greenpeacefartyget MV Esperanza och flera gummibåtar tvingade tankern att välja en rutt längre ut från land.

-Den ökande tankertrafiken i Barents hav utgör ett akut hot mot hav och kustområden, och beredskapen mot oljeolyckor är i det närmaste obefintlig. Därför måste tankfartygen tvingas minst 50 sjömil ut från kusten, säger Frode Pleym, Greenpeaces talesman i havsmiljöfrågor.

Esperanza har förföljt tankern Moscow University i över ett dygn, och uppmanat den att välja en säkrare kurs längre ut till havs. Händelserna har övervakats av den norska kustbevakningen, som dock valt att inte ingripa.

Norges miljöminister Börge Brende förklarade i förra veckan att regeringen har för avsikt att ansöka om att få klassa Barents hav som ett särskilt känsligt havsområde (PSSA). Därefter kan tankertrafiken flyttas 50 sjömil ut från land, precis som Greenpeace kräver.

- Det är en stor seger för miljön, men en ansökan kan tidigast komma till stånd i maj 2004, och fram till dess måste något göras åt den bedrövliga säkerheten. Idag finns inte ens ett bogserfartyg stationerat i området, och en tanker som förlorar styrförmågan skulle ofelbart driva upp på land, säger Frode Pleym.

Ryssland planerar att öka sin export av olja från Murmansk, och det kommer att öka tankertrafiken i det känsliga Barents hav.

Stillbilder från morgonens aktion finns hos Scanpix i Norge, och hos Greenpeaces fotoavdelning, med ftp-adress: ftp://ftp.nli.gl3/photos/CLIMATE/NORWAY010503/CONTACT.JPG
Videobilder finns hos EBU

Taggar