Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace i nya aktioner mot Statoils oljeletning i Nordsjön

Pressmeddelande - 3 juli, 1998
Greenpeace globala kampanj för att hindra klimatförändringar fortsätter. Under natten och morgonen idag har aktivister från Greenpeace hindrat seismiska undersökningar i Nordsjön. Aktivister från England, Frankrike och Skottland placerade sig i vattnet och hindrade det seismiska undersökningsfartyget Geco Diamond från att undersöka havsbotten efter nya oljefält på uppdrag av Statoil, Mobil och Enterprise Oil. Aktionerna ägde rum norr om Skottland. Greenpeace anser att regeringar som tillåter - eller till och med ekonomiskt stödjer letning efter nya oljefält - agerar ansvarslöst.
- Samtidigt som de skriver under avtal om att minska koldioxidutsläppen från fossila bränslen, fortsätter de att leta efter mer olja, säger Mats Holmberg, ombord på Greenpeace fartyg MV Greenpeace norr om Skottland. Fakta talar sitt tydliga språk: den olja, kol och gas som industrin redan har hittat räcker för att förstöra jordens klimat flera gånger om.

Nattens aktioner i Nordsjön är en del av Greenpeace kampanj för att stoppa letning efter mer olja. I slutet av maj blockerade aktivister en plattform utanför den norska kusten. Aktivisterna greps då av kustbevakning. Greenpeace har just nu även en expedition till arktis för att dokumentera effekter av klimatförändring.

- Oljebolagen investerar varje år miljarder och åter miljarder på att leta efter nya oljfält. Vi kan inte ens använda all den olja som finns, fortsätter Holmberg. Om bolagen istället investerade pengarna i att utveckla rena och förnybara energikällor, skulle utvecklingen ta ett jättesprång. Jordens chanser att undgå en klimatkatastrof skulle då öka dramatiskt.

Enligt industrins egna prognoser kommer de att investera 94 miljader dollar under 1998 på letning och produktion av olja och gas. Detta innebär en ökning med 11 procent (Industry survey av oljeindustrianalytikern Salomon Barney Smith, Oil and Gas Journal, mars 1998.)

- Med dagens utveckling måste all användning av olja upphöra tvärt om 25 år - annars hotar en klimatkatastrof, säger Holmberg. Men de investeringar som görs i teknik för att ersätta jordens beroende av fossila bränslen är en droppe i havet. Pengarna går istället till att leta efter nya oljefält.