Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace kommentar till kommissionens energipaket: EU:s mål för utsläppsminskningar är totalt otillräckligt

Pressmeddelande - 23 januari, 2008
Idag offentliggörs EU-kommissionens energipaket med bland annat ett förslag om hur de olika medlemsländerna ska dela på de utsläppsminskningar som unionen åtagit sig. Men eftersom kommissionen utgår från en total minskning på endast 20 procent till 2020, istället för 30 procent, blir hela fördelningsplanen meningslös.

Att endast minska växthusgasutsläppen med 20% till 2020 räcker inte.

- Att diskutera hur en utsläppsminskning på ynka 20 procent ska fördelas mellan medlemsländerna är ett slöseri med tid och energi. På Bali utgick EU och resten av världen från att de industrialiserade länderna måste minska sina utsläpp med mellan 25 och 40 procent till 2020 för att vi ska kunna hålla den globala temperaturhöjningen under kritiska två grader. Att EU nu kommer dragande med 20 procent är mycket svagt, säger Martina Krüger, talesperson i klimatfrågor på Greenpeace.

I januari förra året sa EU-kommissionen att unionen ska anta ett mål på en minskning av utsläppen med 30 procent (jämfört med 1990) ifall världens länder enas om en uppföljare till Kyotoprotokollet. Den processen påbörjades i Bali och kommer att kulminera under det internationella klimatmötet i Köpenhamn i slutet av nästa år. Att EU nu ändå väljer att lägga tid och energi på att fördela endast 20 procent, sänder en märklig signal till resten av världen. Budskapet riskerar att bli att EU inte tror att världen kommer att lyckas enas om åtgärder som kan förhindra farliga klimatförändringar och därför inte heller tänker göra sin del.

- Först presenterar sig EU som ledande i miljö- och klimatfrågor. Sedan kommer de med ett förslag som mest liknar ett skämt. Någon måste börja ta ett tydligt ansvar för klimatarbetet. Att till exempel USA skulle ta på sig ett högre utsläppsmål än EU är ju helt orealistiskt, säger Martina Krüger.

Energipaketet innehåller även ett förslag om hur EU:s mål för förnyelsebar energi på 20 procent till 2020 ska fördelas mellan medlemsländerna och ett mål på 10 procent förnyelsebara drivmedel inom samma tid. Det senare är Greenpeace starkt kritiskt till, eftersom det är omöjligt att på ett hållbart sätt producera så stora volymer biodrivmedel som det skulle röra sig om.

- EU:s mål för biodrivmedel är oroande högt. Det är mycket effektivare att använda biomassa till el- och värmeproduktion än till att driva ineffektiva bilar. Förslaget hotar att leda till att ännu fler klimatviktiga skogar skövlas för att bereda plats åt till exempel produktion av palmolja, säger Martina Krüger.