Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace kommentar till Labours omsvängning i den brittiska kärnkraftsfrågan

Pressmeddelande - 10 januari, 2008
Idag beslutade den brittiska regeringen som väntat att underlätta en eventuell utbyggnad av den brittiska kärnkraften. Men Greenpeace menar att ny kärnkraft är helt fel sätt att försöka komma till rätta med de höga utsläppen av växthusgaser.

Att slösa tid och pengar på kärnkraft leder till färre viktiga investeringar i de riktiga klimatlösningarna

- Med beslutet idag ger politiker, som Gordon Brown, sken av att de tar svåra beslut för att lösa svåra problem när de i själva verket inte löser någonting. Tio nya reaktorer skulle bara ge fyra procents minskning av koldioxidutsläppen efter 2025. Det är för lite och för sent. Samtidigt ökar risken för kärnvapenspridning och ger kommande generationer ett dyrt och farligt arv att hantera, säger John Sauven, generalsekreterare för Greenpeace i Storbritannien.

Att Labour nu ändrar åsikt i kärnkraftsfrågan från skepsis mot ny kärnkraft till att öppna upp för det, ska inte tolkas som ett beslut om att Storbritannien kommer att bygga en mängd nya kärnkraftverk. Beslutet innebär att regeringen kommer att hjälpa till under kärnkraftsindustrins planeringsprocess. Hur många reaktorer som industrin sedan verkligen bygger till 2020 går i dagsläget inte att säga. Ny kärnkraft är som bekant dyr och nybyggnationerna i Finland och Indien har blivit långt dyrare än beräknat. Greenpeace menar att pengarna istället borde satsas på de verkliga lösningarna på klimatproblemet.  
 
- Vad världen behöver är en revolution i sättet vi producerar och konsumerar energi - förbättringar i energieffektivitet och en storskalig investering i ren, förnyelsebar energi. Att slösa tid och pengar på kärnkraft är en distraktion och leder bara till färre viktiga investeringar i de riktiga lösningarna som är billigare, enklare och säkrare, säger Martina Krüger, talesperson i energifrågor på Greenpeace Stockholmskontor.


Läs mer om den brittiska kärnkraften (pdf)

Läs om kärnkraftens kostnader i rapporten:
"The economics of nuclear power"  

Ämnen
Taggar