Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace kräver fortsatt stopp för torskfisket i Östersjön

Pressmeddelande - 13 juni, 2003
Idag presenteras Internationella havsforskningsrådet (ICES) rekommendationer för fisket i ett antal nordliga vatten. Enligt förhandsuppgifter innehåller de ett förslag om förbud mot torskfiske i Kattegatt, men inget förslag om fortsatt stopp för torskfisket i Östersjön.

ICES konstaterar att de biologiska grunderna för att stoppa torskfisket i Östersjön kvarstår. Återhämtningsplanen, med sina regler för redskap och fångstmetoder har inte haft någon verkan. Rådet oroas också av det omfattande svartfisket. Ändå rekommenderas inte ett förbud mot torskfiske.

- Mot bakgrund av de fakta ICES presenterar är ett torskfiskestopp en självklarhet. Torsken i Östersjön måste få en chans att återhämta sig och under tiden måste man arbeta fram en ordentlig kontroll- och förvaltningsplan. Först därefter kan fiske tillåtas, säger marinbiolog Stuart Thomson, Greenpeaces talesman i havsmiljöfrågor.

EU-kommissionen införde i april i år ett tillfälligt förbud mot torskfiske i Östersjön, på grund av att återhämtningsplanen inte fungerat. Men fisket kan återupptas i september i år, om inte EU enas om att förlänga stoppet.

-Greenpeace kräver att inte bara EU, utan alla länder snarast enas om ett stopp för torskfisket i Östersjön. I detta arbete måste Sverige ta en ledande roll, säger Stuart Thomson.
 

Ämnen
Taggar