Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace mötte M/S Fagervik i Västerås

fortsätter fredlig protest mot oljebovar

Pressmeddelande - 8 juni, 2002

Vid fyratiden i morse anlände M/S Fagervik till Västerås, efter att ha varit blockerad av Greenpeace i fyra dagar i Norrköping. I Västerås möttes skeppet av Greenpeaceaktivister på land och i gummibåtar. Kravet är att oljebovar som Fagervik, som i februari 2002 släppte ut en stor mängd olja, ska lämna Östersjön, ett av världens mest förorenade och känsliga hav.

Under fredagen inledde polis och kustbevakning en massiv insats för att eskortera Fagervik ut ur hamn. Greenpeace flaggskepp Rainbow Warrior följde konvojen och Fagervik till Västerås för att där fortsätta de fredliga protester som inleddes för fyra dagar sedan.

- Myndigheterna har lagt ner stora resurser på att stoppa Greenpeace istället för att stoppa de verkliga brottslingarna; fartygen och rederierna som smutsar ner Östersjön. Vi kom hit för att kräva bättre lagstiftning av politiker och större ansvar av branschen, och det är chockerande att de väljer att använda alla resurser för att stoppa oss istället, säger Stuart Thomson, kampanjledare på Greenpeace.

Sammanlagt sex aktivister har gripits av polisen och anhållits för grovt olaga intrång och en 26-årig svensk misstänks för sabotage. Två aktivister, en 50-årig kvinnlig läkare från Australien och en 26-årig kvinnlig student från Tyskland, har suttit anhållna i fyra dygn, ett bemötande som aldrig tidigare har inträffat i Europa i Greenpeace historia. Aktivisterna häktades på fredagen och det är osäkert om de utländska aktivisterna släpps innan rättegång.

- När Fagervik gjorde sig skyldigt till ett utsläpp av olja hölls de ansvariga kvar ytterst kort tid innan de åter fick segla på Östersjön. Trots att tingsrätten slog fast att utsläppet kom från Fagervik fälldes varken kaptenen eller maskinchefen. Samtidigt spärrar man in utländska aktivister som kommit hit för att genomföra en fredlig protest och anklagar dem för grova brott, säger Stuart Thomson.

Den 10 juni hålls ett Östersjötoppmöte i St. Petersburg där samtliga regeringschefer i Östersjöländerna närvarar. Greenpeace uppmanar därför Göran Persson att innan dess agera för att Greenpeace aktivister släpps ur häkte och att på allvar överväga de krav som Greenpeace har ställt för att rädda Östersjön.

· Östersjökort: Sverige och andra östersjöländer inför krav på särskild behörighet för fartyg i östersjötrafik.
· Ekonomiskt ansvar: fartygens ägare och shipping-branschen som helhet måste förutom höga böter tilldelas det fulla ekonomiska ansvaret för oljedumpningens effekter, oavsett om uppsåt kan bevisas eller ej.
· Agerande från branschen: i väntan på lagstiftning måste alla företag som är verksamma med fartygstransporter i Östersjön sluta anlita fartyg och företag som tidigare gjort sig skyldiga till dumpning eller som inte uppfyller mycket högt ställda krav på säkerhet, kompetens och utbildning.
 

Taggar