Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace öppnar kontor i Afrika

Afrika har en unik position att leda miljöutvecklingen

Pressmeddelande - 13 november, 2008
Sedan 1990 har miljöorganisationen Greenpeace genomfört kampanjer i Afrika. Men idag öppnar Greenpeace sitt första kontor på den afrikanska kontinenten i Johannesburg i Sydafrika, med ett löfte om att bygga ett långsiktigt engagemang. Kontor nummer två öppnas den 24 november i Kinshasa i Kongo, samt ett tredje kontor i Senegals huvudstad Dakar i början på nästa år. Dessa områden är centrala för de tre kampanjer Greenpeace kommer fokusera på i Afrika – klimatförändringar, regnskogsskövling och utfiskning.

Desmond Tutu välsignar Greenpeace i Afrika

- Att lyfta fram miljöproblemen i Afrika är absolut nödvändigt för att säkra en framtid för kontinentens befolkning och för världen som helhet. Samtidigt som Afrika troligen drabbas hårdast av klimatförändringarna har de afrikanska länderna nycklarna till lösningen på flera av problemen. Genom att utnyttja kontinentens potential för förnybar energi och skydda dess regnskogar kan Afrika visa vägen mot en hållbar framtid, säger Kathleen McCaughey, programchef på Greenpeace i Stockholm.


Miljöproblemen som hotar Afrika är akuta, men Greenpeace Afrikas blivande Generalsekreterare Amadou Kanoute är hoppfull:


- Den afrikanska kontinenten är i en position där den kan utvecklas utan att ta vägen via smutsig energiproduktion som kol. I processen kan vi få en ledande position i kampen mot klimatförändringar och miljöförstörelse.


Det finns en tydlig koppling mellan miljöhot, utveckling, konflikt och tillväxt. Miljöproblem leder till flyktingströmmar, konflikter om resurser samt korruption.

Den afrikanska kontinenten blir allt viktigare på den världspolitiska scenen, inte minst i Sverige: Fisk som fångats illegalt säljs i våra butiker, illegalt avverkat timmer förekommer i Sverige, och vårt elskrot dumpas i hög utsträckning i olika afrikanska länder.


Så Afrikas sak är även vår, vilket märks alltmer. Biståndsorganet Sida lägger numera majoriteten av det svenska biståndet på afrikansk utveckling. Många afrikanska länder uppmärksammas kontinuerligt i termer av tillväxt, demokratisk utveckling precis som våldsamma konflikter och säkerhetsproblematik. Samtidigt har svenska medier har intensifierat bevakningen av utvecklingen i det moderna Afrika.


Afrikansk utveckling är centralt även för klimatproblematiken. Att stoppa den massiva regnskogsavverkningen i Kongo är absolut nödvändigt för att stävja klimatpåverkande utsläpp av växthusgaser. Globalt står regnskogsskövling för 20% – en femtedel – av jordens totala koldioxidutsläpp. Greenpeace arbete i Kongo kommer därmed att tangera såväl förbud mot handel med illegalt avverkat timmer som globala klimatmål.


Afrikas klimatskuld är marginell, men kontinenten drabbas värst av global uppvärmning. 180 miljoner människoliv söder om Sahara riskeras fram till slutet av århundradet som en konsekvens av klimatförändringar.


- Lanseringen av Greenpeace Afrikakontor sker bara veckor innan det stora FN-mötet om klimatfrågor i polska Poznan (Den 1-13 december). Vi hoppas att Sydafrika under mötet ställer tydliga krav på att i-världen satsar mer klimatresurser i utvecklingsländerna, samt att landet backar upp Centralafrika i arbetet med att göra regnskogsskydd mer lönsamt än skövling, säger Kathleen McCaughey.


Hjälp oss stoppa skövlingen av Afrikas regnskogar - ge en gåva!