Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace överlämnar krav till EU:s sjöfartsministrar i Bryssel

Pressmeddelande - 6 december, 2002
Då EU:s sjöfartsministrar denna morgon anlände till sitt möte i Bryssel, möttes de av över 35 aktivister från Greenpeace. Aktivisterna överlämnade miljöorganisationens krav, på att EU nu måste agera för att undvika nya oljekatastrofer.

Högst upp på Greenpeaces lista med krav till EU, är det på fullständig och obegränsad skadeståndsskyldighet genom hela kedjan av ägare, rederi och operatörer, vid händelse av en olycka. Det utspel som EU-kommissionen gjorde i onsdags inför dagens ministermöte, anser Greenpeace vara otillräckligt, då förslaget endast innebär ett EU-förbud mot tankers med enkla skrov som fraktar eldningsolja, och inte frakt med farlig last som sådan. Dessutom anser Greenpeace att ekologiskt sårbara områden måste uteslutas från skeppsrutterna.

- Det är viktigt att EU inte inför fler snabblösningar, utan att man börjar ta större hänsyn till miljön och fiskerinäringen än till olje- och sköfartsbranchen, säger Simon Carroll från Greenpeace. Även om de regler, som EU införde efter Erika-olyckan för tre år sedan, hade genomförts, hade dessa inte förhindrat senaste katastrofen med Prestige. Därför måste det omedelbart införas en ny och effektivare reglering på området. De förslag som är på bordet nu är helt otillräckliga, och Greenpeace uppmanar ministrarna inne på mötet att gå ett steg längre än kommissionens förslag medger, avslutar Caroll.

Taggar