Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace protesterar mot att Nobels fredspris delas ut till IAEA

Pressmeddelande - 9 december, 2005
”IAEA är inte en värdig mottagare av Nobels fredspris”. Det säger Greenpeace den nionde december, då generaldirektören för Internationella atomenergiorganet IAEA, Mohamed ElBaradei, kommer till Oslo för att ta emot Nobels fredspris, som delas mellan ElBaradei själv och IAEA. Orsaken till Greenpeaces starka kritik är att IAEA marknadsför kärnkraft. Därigenom underminerar FN-organet i själva verket sin egen huvuduppgift, som är att hindra spridning av kärnvapen.

Protest mot Nobels Fredspris

- Greenpeace kommer att vara på plats i Oslo under de tre dagarna som prisutdelningen pågår, för att visa att IAEA inte är en värdig vinnare av det prestigefyllda priset, säger Lennart Daléus, generalsekreterare för Greenpeace.

 - IAEA har hjälpt till att sprida just den teknik och det material som används för att utveckla kärnvapen. Det är trist att Nobelkommittén har gjort ett så dåligt val, fortsätter han.

 I organisationens stadgar märks IAEA:s dubbelroll. De slår fast att IAEA ska ”försöka att påskynda och ska öka atomenergi”, men också ”så långt som det går” se till att kärnkraften ” inte används på ett sådant sätt att det gynnar militära ändamål”.

Atomenergiorganet har nått större framgångar med att sprida kärnkraft än med att kontrollera spridningen av kärnvapen. Israel, Indien, Pakistan och Nordkorea har haft nytta av IAEA:s stöd till kärnkraft, och använt den hjälpen i utvecklandet av kärnvapen.

- Greenpeace har föreslagit medlemsstaterna att IAEA reformeras, så att det i dess uppdrag inte längre ska ingå marknadsföring av kärnkraft. Däremot borde man stärka dess roll att motverka spridningen av kärnvapen, säger Truls Gulowsen, talesperson för energifrågor, Greenpeace.

 Under de tre dagarna i Oslo kommer Greenpeace att genomföra en rad aktiviteter och kommer att vara närvarande både på presskonferensen den nionde december och vid prisutdelningen på lördagen tionde december.

Ämnen