Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace till aktion mot oljetankern Highland Faith

Pressmeddelande - 19 maj, 2003
Greenpeaceaktivister har nu gått till aktion mot oljetankern Highland Faith utanför Köpenhamn. En banderoll med texten "Ban Baltic Bandits" har fästs vid fartygets skrov.

-Highland Faith är en säkerhetsrisk. Vi kräver att hon lämnar Östersjön och inte kommer tillbaka, säger Greenpeaces talesman Mads Christensen.

Fartyget ankom till Köpenhamn på lördagen och har idag haft inspektörer från klassningssällskapet Det Norske Veritas ombord. Greenpeace har begärt att få delta som observatör under inspektionen, men ägaren, det grekiska rederiet Prime Marine Management har nekat Greenpeaces representanter att komma ombord.

Highland Faith är en Panamaregistrerad oljetanker på 77 000 ton, som belagts med kvarstad flera gånger de senaste åren på grund av allvarliga brister som t ex sprickor i skrovet, olja i ballastvattnet, och kraftigt eftersatt underhåll som lett till att hela säkerhetssystemet satts ur spel. Hon har trafikerat Östersjön regelbundet under de senaste åren, senast besöket ägde rum i januari 2003. År 1999 gick hon på grund i de livligt trafikerade farvattnet Kadettrännan, mellan Danmark och Tyskland.

-Vi kommer att göra vad vi kan för att förhindra att fartyget fortsätter in i Östersjön, säger Mads Christensen.

Den ökande trafiken med dåliga fartyg med bristfälligt utbildad besättning utgör ett allvarligt hot mot Östersjöns miljö. Fram till år 2017 väntas den totala fartygstrafiken öka med 300 procent och trafiken med oljetankers kan fördubblas. Detta leder ofelbart till ökat oljespill från fartyg som tvättar tankar och maskineri, och det ökar dessutom risken för en stor oljekatastrof. Hittills har Östersjön varit förskonad från sådana olyckor, men turen kan inte hålla i sig för evigt.

Greenpeace kräver att man inför stränga regler för fartygens standard och besättning, samt ett obegränsat ekonomiskt ansvar för eventuella olyckor. Reglerna kan sammanfattas som ett körkort för Östersjön. Ett sådant körkort bör bli obligatoriskt för alla handelsfartyg som vill trafikera Östersjön, och den som bryter mot reglerna bör blir av med körkortet.

Taggar