Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeace uppmanar företag att sluta köpa palmoljediesel

- regnskogen skövlas och koldioxidutsläppen kan öka

Pressmeddelande - 15 oktober, 2007
Efter hård kritik från miljörörelsen valde OKQ8 i förra veckan att skjuta upp sin lansering av palmoljedieseln Eco20. Samtidigt tänker ändå flera stora svenska företag använda sig av bränslet i Stockholmsregionen.

En grävmaskin i arbete nära Greenpeace skogvaktarläger.

Neste Oil, bolaget som tillverkar palmoljebränslet för OKQ8:s räkning, har på egen hand slutit avtal med en rad företag. Volvo Penta, Posten Logistik AB, Scania och Waxholmsbolaget Ångfartygs AB planerar alla att använda sig av den nya dieseln.

- Så länge som palmolja används som råvara lurar både OKQ8 och Neste Oil alla de som vill göra en insats mot klimatförändringarna. Svenska företag och privatpersoner ska inte köra bilar och båtar på ett bränsle som direkt och indirekt leder till att fattiga länder får se sina skogar försvinna. Den marknadsföring som varit kring bränslet är helt klart vilseledande eftersom tillverkarna inte räknat in de enorma utsläpp av växthusgaser som sker i och med skogsskövlingen, säger Kathleen McCaughey på Greenpeace.

Greenpeace skickar i dag ut ett brev till de fyra företagen, med en uppmaning om att inte använda bränslet. Brevet skickas även till ett hundratal svenska åkerier, bussbolag och taxiföretag som alla kan tänkas köpa palmoljedieseln om OKQ8 trots kritiken väljer att lansera bränslet på den svenska marknaden.

- Nu tar vi kontakt med företag i de regioner där Diesel Eco20 först var tänkt att lanseras samt med de bolag som redan planerar att köpa palmoljedieseln direkt från Finland. I ett nästa steg kommer vi att gå vidare med information till de svenska skattebetalarna som ironiskt nog är de som står för själva notan, eftersom palmoljebränslet är befriat från både koldioxidskatt och energiskatt, säger Kathleen McCaughey.

Flera nordiska aktivister har nyligen åkt till Indonesien för att delta i ett skogvaktarläger i Riau-provinsen på Sumatra. Aktivisterna kommer att dokumentera och agera mot avverkning av regnskogen för etablering av oljepalmsodlingar. Greenpeace planerar också att fortsätta det politiska arbetet i Sverige för att få bort skattesubventionerna för palmolja som drivmedel eftersom bränslet förknippas med enorm miljöförstöring och stora sociala problem.

- Det är olyckligt att politiker ännu inte har reagerat på det hot som palmoljan utgör, utan fortfarande behandlar alla biobränslen på samma förmånliga sätt, oberoende av hur råvaran produceras. Glädjande nog har nu riksdagsledamöter från miljöpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet genom en gemensam motion kraftigt ifrågasatt att palmoljan skattebefrias, säger Kathleen McCaughey.

De som hittills har svarat på Greenpeace uppmaning