Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Tjernobyl-utställning i Sundsvall, Gävle och Umeå

Fyra radioaktiva utsläpp i Ryssland

Pressmeddelande - 13 april, 2006
Få i västvärlden tycks känna till att Ryssland har fyra katastrofområden där radioaktiva utsläpp skett. Förutom Tjernobyl har även olyckor i Mayak, sydöst om Uralbergen, Semipalatinsk i östra Kazakstan och Tomsk i västra Sibirien utsatt människor och miljö för livsfarliga radioaktiva utsläpp. Den prisbelönte holländske fotografen Robert Knoth har tillsammans med reportern Antoinette de Jong arbetat fram projektet tillsammans med Greenpeace. Materialet ställs ut i Sundsvall, Gävle och Umeå.

Gomel, Vitryssland: Annya Pesenko, 16 år, har en hjärntumör. Hon föddes i byn Zakoptye som blev starkt förorenad av radioaktiva ämnen och som slutligen evakuerades och jämnades med marken. Annya fick sin första tumör när hon var fyra år. När hon var femton år hittade man en ny tumör.

Det bifogade fotot föreställer Annya Pesenko, född 1990. År 1994 diagnostiserades hon för första gången med cancer. Månaden innan fotots togs åkte hon akut in på sjukhus och fick konstgjord andning under 17 dagar. Men det är nästan rutin för Annya efter att hennes hjärntumör kom tillbaks år 2000. På nätterna sover hennes föräldrar Valentina och Vachlav Pesenko på golvet bredvid deras dotters säng eftersom Annya måste vändas på var femtonde minut för att förebygga liggsår.

Fyra områden har i Ryssland drabbats av radioaktiva utsläpp: Mayak, sydöst om Uralbergen, har sedan 1945 varit knutpunkt för Sovjets vapenplutoniumproduktion och industrin kring återanvändning av använt kärnbränsle. Så många som 272 000 människor har på grund av slarv och dumpning utsatts för mycket höga strålningshalter. Mayak räknas till ett av världens mest osäkra och förorenade områden.

Semipalatinsk i östra Kazakstan var det största provsprängningsområdet för forna Sovjets arsenal av kärnvapenmissiler. Hundratals provsprängningar genomfördes både ovan och under jord mellan 1945 och 1989. Enligt FN:s globala nätverk för utveckling, UNDP, har över 1,2 miljoner människor utsatts för mycket höga doser av radioaktiv strålning.

Tomsk 7 i västra Sibirien. Här inträffade en olycka 1993, sju år efter Tjernobyl. En explosion förstörde delar av en fabrik för återanvändning av använt kärnbränsle. Uran och plutonium spreds vida omkring och i atmosfären. Ett område på 200 kvadratkilometer blev mycket förorenat och flera byar evakuerades. Radioaktivt material från Tomsk 7 fortsätter att dumpas i trakter där människor bor.

Tjernobyl i Ukraina. Explosionen 1986 påverkade miljontals människors liv i västra Ryssland, Vitryssland och Ukraina. Tusentals människor dog av strålningsrelaterade skador eller blev krymplingar. 7000 barn står i kö för att genomgå hjärtoperationer. Vitryssland planerar nu att tvångsförflytta människor till de förorenade områdena som klassats som obeboeliga.

20 år efter Tjernobylolyckan finns olika uppgifter på hur många tusentals människor som drabbats. De fyra regionerna är bara exempel på vad som kan hända närsomhelst och varsomhelst det finns kärnkraft. Kärnavfall och kärnkraft innebär globala risker. Utställningen handlar om de människor som berättar sin historia för att säga: 'stoppa kärnkraften'!

Utställningen pågår på fotomuseet i Sundsvall den 19/4 – 14/5.
I Gävle på kulturhuset Lätting den 17/5 – 24/5.
I Skellefteå på stadsbiblioteket den 30/5 – 9/6

Läs mer om katastrofen i Tjernobyl

Bildspel

Ämnen
Taggar