Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeaceaktivister konfronterade ett krillfiskefartyg för att skydda pingviner och valar i Antarktis

Pressmeddelande - 23 mars, 2018
Greenpeaceaktivister trotsade igår isande kyla för att konfrontera ett krillfiskefartyg i Antarktis. Det var en fredlig protest för att skydda livsviktiga jaktområden för pingviner och val mot industriellt krillfiske.

Greenpeace activists in peaceful protest, displaying a banner saying “Protect the Antarctic” on the Ukrainian krill trawler 'More Sodruzhestva' in the Bransfield Strait near Greenwich Island, Antarctic, 22nd Marech 2018.  Greenpeace is calling for the krill industry to commit to stop fishing in any area being considered by governments for ocean sanctuary status, and to back proposals for marine protection in the Antarctic. Photo: Paul Hilton / Greenpeace

Efter att ha dokumenterat att fartyget fiskat efter krill i ett område som föreslagits bli skyddat tog sig tränade Greenpeaceklättrare från Tyskland och Danmark upp på den ukrainska trålaren More Sodruzhetva. Där lyckades de sätta fast en livflotte på fartygets ankarkedja och hänga en banderoll på sidan av fartyget för att stoppa det fortsatta fisket. Protesten ägde rum nära Greenwichön i Bransfieldsundet i Antarktis.

Krill är livsviktig i den antarktiska näringskedjan, bland annat som mat till pingviner och valar. Medan aktivisterna satt fast på platsen kunde trålaren inte fortsätta sitt fiske i området som föreslås bli ett marint reservat.

- Krill är den Antarktiska Oceanens livsnerv. Vi kan inte låta fiskeindustrin stjäla valars och pingviners huvudsakliga föda, sa Zoe Buckley Lennox från sin plats i livflotten.

Enligt uppgift ska kaptenen på krillfiskefartyget ha blivit informerad om protestens syfte och fredliga tillvägagångssätt via VHF-radio, men efter att ockupationen pågått i nästan sju timmar  ökade fartyget sin hastighet drastiskt och det beslutades då att aktivisterna skulle avbryta av säkerhetsskäl.

Greenpeace uppmanar krillindustrin att sluta fiska i områden som identifierats som skyddsvärda och därmed uppfyller kriterier för potentiella reservat som satts av regeringar i den Antarktiska havskommissionen CCAMLR.  Kampanjen för att skydda Antarktis stöds redan av fler än en miljon människor världen över.

Krillindustrin är i en expanderingsfas på grund av en ökande efterfrågan på bland annat kosttillskott i form av Omega-3. En Greenpeaceutredning har kunnat visa att det allt mer intensiva fisket skapar en ojämn konkurrens om maten med valar och pingviner och hotar orörda antarktiska vatten.

- Krillfartyg borde inte fiska från basen av näringskedjan i närheten av de områden som är avgörande för det antarktiska djurlivet och där de hittar sin föda. De borde heller inte fiska i områden som föreslagits bli marina reservat. Ingen affärsverksamhet är värd att riskera ett ekosystem för. Säger Thilo Mack, Kampanjledare för ett skyddat Antarktis, ombord på Greenpeace skepp Arctic Sunrise.

Den antarktiska Havskommissionen, där Sverige är medlem, ska i oktober ta ställning till ett förlag om ett 1.8 miljoner kvadratkilometer stort skyddat området i Antarktis. Idag är krillfiske tillåtet i delar av den Antarktiska oceanen.

Läs mer:
Greenpeace International’s rapport om krillfiskeindustrin: Licence to Krill: the little-known world of Antarctic fishing

Foto och video:
För bilder och video, följ denna länk

Kontakt:

Rosanna Endre
Ansvarig för havsfrågor Greenpeace Sverige
070 285 36 78

Markus Mattisson
Kommunikationsansvarig Greenpeace Sverige
072 201 66 86
 

Taggar