Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Greenpeaceaktivister omhändertagna av polis i Bråtaskogen

Pressmeddelande - 8 april, 2002
Greenpeace aktivister har sedan måndagmorgon försökt stoppa avverkningen av gammelskog i Bråta, Härryda utanför Göteborg. Ett massivt polisuppbåd skyddar dock avverkningsmaskinen och hindrar allmänhet från att komma i närheten av avverkningen. Sammanlagt nio aktivister har omhändertagits av polisen.

Vid åttatiden i morse anlände ett stort antal poliser till gammelskogen i Bråta för att eskortera avverkningsmaskiner i området. Skogen - som har stora biologiska värden - har vaktats av Greenpeace sedan 21 mars. Polis har stängt av vägar in till skogsområdet och bildade en ring runt avverkningsmaskinen.

- Medan regeringen sitter och berömmer sig själva för att bevara den biologiska mångfalden skickas polisen ut för att hjälpa skövlare att hugga ned skogen, säger Patrik Eriksson på Greenpeace. Göran Persson tror att skogsägare frivilligt ska skydda naturvärdena i skogen - han borde komma hit och se när den gamla skogen förvandlas till ett kalhygge.

Avverkningarna sker samtidigt som Sverige och 180 andra länder inleder FN:s sjätte partskonferensen om biologisk mångfald i Haag, Nederländerna. Bland de ämnen som står högst på agendan för mötet är hur världens återstående naturliga skogar ska skyddas. Greenpeace har kritiserat Sveriges skogskyddspolitik och är oroade för att Sverige ska försöka torgföra sin politik i internationella sammanhang.

- Den svenska politiken har lett till att 95 procent av Sveriges naturliga skogar har huggits ned och att den biologiska mångfalden är allvarligt hotad säger Eriksson. Om andra länder skulle följa Sveriges exempel skulle det få mycket allvarliga konsekvenser för den globala miljön.

Greenpeace har därför nominerat Sverige som ett kandidatland för att ta emot "The Golden Chainsaw Award". Priset delas ut av Greenpeace till en person eller regering som varit ledande för förstörelse av världens skogar. Utdelningen sker under konferensen i Haag. Torsdag den 4 april överlämnade Greenpeace nomineringen till regeringen vid en demonstration utanför Rosenbad.

- Att polis hjälper till att skövla en naturskog är en talande symbol för Sveriges politik avslutar Eriksson. Det borde avskräcka andra länder från att lyssna på Sverige.

För mer information, kontakta: Patrik Eriksson, kampanjansvarig Greenpeace, på plats i Bråtaskogen, 070-636 06 56 Erika Augustinsson, pressansvarig Greenpeace, 070-321 73 64 För bilder och video, kontakta Erika Augustinsson.

Not: (1) Mellan den 7 och 19 april samlas världens länder i Haag, Nederländerna för den sjätte partskonferensen inom konventionen för biologisk mångfald. Den mest prioriterade frågan för mötet är skogens biologiska mångfald

Ämnen
Taggar