Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Hårda straff för Greenpeace aktivister som protesterat mot oljebov

Pressmeddelande - 27 juni, 2002

Tingsrätten i Norrköping fällde idag fyra Greenpeace aktivister för grovt olaga intrång.Aktivisterna deltog i början av juni i en fredlig aktion mot oljeboven M/S Fagervik i Norrköpings hamn. Samtliga aktivister fick villkorliga domar samt ett gemensamt skadestånd på cirka 70000 kronor.

– Vi tycker att det är mycket upprörande att fredliga aktivister som tar sitt ansvar för vår miljö döms för grova brott, medan de som släpper ut olja kommer undan. Vi kommer nu att fundera på om vi ska överklaga, säger Stuart Thomson, kampanjansvarig Greenpeace. Vi agerar alltid enligt tydliga principer om ickevåld, öppenhet och ansvarstagande, men dagens dom står definitivt inte i proportion till aktivisternas handlande.

Två av aktivisterna, en svensk kvinna och en finländsk man dömdes till dagsböter, 75 gånger 100 kronor respektive 75 gånger 150 kronor. De två kvinnliga aktivisterna, en 50-årig läkare från Storbritannien/Australien och en 26-årig student från Tyskland, slapp böter eftersom de fått sitta häktade under så lång under mycket svåra omständigheter. Det reseförbud som de haft hävdes av tingsrätten och de är nu fria att lämna Sverige.

– Vi är givetvis mycket glada att Liz och Kristina äntligen får resa hem. Det var befängt av åklagaren att belägga dem med reseförbud, eftersom Greenpeace under sin 30-åriga historia alltid kommit till rättegång och tar ansvar för sina handlingar, säger Stuart Thomson.

Greenpeace genomförde aktionen mot oljeboven M/S Fagervik i Norrköpings hamn i början av juni. Fartyget ertappades när det släppte ut olja i Östersjön i februari 2001. Trots att tingsrätten i Norrköping ansåg det bevisat att fartyget släppt ut olja frikändes kaptenen och maskinisten eftersom det inte kunde bevisas att utsläppet skett avsiktligt. Blockaden hävdes genom en polisinsats sedan fartygets ägare vägrat att träffa Greenpeace.
 

Taggar