Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Holländska sopfartyget tvingas vända

Pressmeddelande - 29 november, 2000
Holländska och svenska myndigheter är överens om att det krävs tillstånd för transport av de sopor som importerats av Söderenergi. Länsstyrelsen och Naturvårdsverket överväger nu att åtalsanmäla transporten som i måndags stoppades av Greenpeace i Södertälje hamn.
Taina Bäckström på Naturvårdsverket säger att enligt grundreglerna i EUs förordning om avfallsexport ska fartyget avvisas och avfallet sändas tillbaka till ursprungslandet. Det ska alltså inte vara möjligt att i efterhand söka exporttillstånd. Någon sådan ansökan har heller inte inkommit.

Gunnar Lind på Greenpeace välkomnar myndigheternas besked men menar att det inte löser problemen på lång sikt.

- Nästa gång får företagen troligen de tillstånd som behövs. Och det är de tillåtna soporna som vållar de största problemen. Importen bidrar dessutom till utbyggnaden av sopförbränning.

Greenpeace menar att sopförbränning är ett stort systemfel. Dels gör sig samhället beroende av sopor i stället för att hindra att soporna uppstår, dels sprids dioxin och andra miljögifter.

- Sopimporten ökar och Sverige håller på att bli en dumpingplats för avfall från andra länder, fortsätter Gunnar Lind. Varje land borde återvinna eller
återanvända sina egna produkter. Det skulle minska förbrukningen av råvaror och energi och ge stora miljövinster.

Importen av sopor ökar dramatiskt. 1996 tog Sverige in 53.000 ton avfall för förbränning och 1998 110.000 ton. För senaste året finns ansökningar för 339.000 ton.

Att bränna sopor löser inte problemen med var man ska göra sig av med soporna. Varje ton sopor som bränns lämnar 300 kilo aska efter sig som måste tas om hand.

Ämnen