Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Idag avgörs Sveriges energiframtid

Pressmeddelande - 17 juni, 2010
Klockan 10 idag startar riksdagsdebatten om regeringens kärnkraftsproposition. Ett 20-tal aktivister från Greenpeace, några utklädda till de förnybara energislagen sol, vind och vatten, demonstrerar samtidigt utanför riksdagen med affischer som uppmanar ledamöterna att vägra vara röstboskap.
Share

- Antingen begår våra politiker ett historiskt misstag idag och röstar för ny kärnkraft. Eller så tar de ett historiskt beslut som leder Sverige mot en hållbar, miljövänlig samhällsutveckling, säger Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energifrågor.

Många kärnkraftskritiska centerpartister har in i det sista försökt hävda att Sverige får mer förnybart genom att nu öppna upp för ny kärnkraft, bl.a. eftersom ”sannolikheten är liten för att nya reaktorer faktiskt kommer att byggas”.

- Om man som riksdagsledamot inte vill att Sverige ska få mer kärnkraft utan i stället mer förnybart, då måste man naturligtvis rösta nej till ny kärnkraft. Denna fråga är för viktig för att avgöras av partipiskor och sannolikhetsbedömningar, säger Ludvig Tillman.Greenpeace har länge arbetat med att belysa de positiva samhällsekonomiska och miljömässiga effekter som förknippas med förnybar energi och energieffektiviseringar. Samtidigt har organisation uppmärksammat kärnkraftens många negativa sidor, exempelvis miljöfarlig uranbrytning, olycksrisker, de höga kostnaderna samt hanteringen av det radioaktiva avfallet som fortfarande är olöst.   

- Det står klart att Sverige kan ersätta kärnkraften med förnybar energi. Att nu öppna upp för nya reaktorbyggen är därför helt opåkallat. Det våra politiker borde debattera i riksdagen idag är hur en ersättningsplan för de svenska reaktorerna ska se ut när verken ska pensioneras och vilken långsiktig strategi för effektiviseringar och förnybar energi vi bör använda oss av, säger Ludvig Tillman.  

Samtidigt som debatten inleds i kammaren, inleds även rättegången i Uppsala mot de 29 aktivister som åtalats som en följd av protestaktionen vid Forsmark i måndags. Aktivister tog sig då över kärnkraftsverkets skyddsstängsel i en protest mot att Sverige nu alltså står i färd med att öppna för ny kärnkraft. Rättegången börjar kl. 09.00 på torsdagsmorgonen, fortsätter till kl. 20 på kvällen, och förväntas avslutas under fredagen. 

Kontakt


, talesperson i energifrågor, på plats vid riksdagen, 0739-870 991
, kampanjchef, på plats vid rättegången i Uppsala, 0703-012 892
, pressekreterare, 0703-405 414

Ämnen
Taggar