Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ingen ljusning för Östersjötorsken

Pressmeddelande - 24 oktober, 2007
I går kväll träffades EU’s fiskeriministrar i Luxembourg för att bestämma nästa års fiskekvoter för Östersjön (1). Trots att kvoterna baseras på råd från Internationella Havsforskningsrådet ICES, har ministrarna ännu en gång struntat i forskarnas råd och bestämt högre kvoter än vad bestånden tål. ICES råd är att helt stänga fisket i östra Östersjön, men ministrarna har satt kvoten till 38 765 ton för 2008, en minskning med fem procent. För västra beståndet är kvoten 19 221 ton, en minskning med 28 procent.

Greenpeace konfiskerar illegalt nät i egentliga Östersjön. Torskfiske är vid tidpunkten förbjudet på den plats som GPS:en indikerar.

”Förvaltningen av våra fiskeresurser har havererat totalt. Fiskeriministrarna låter återigen rovdriften fortsätta, istället för att låta fiskbestånden återhämta sig”, säger Greenpeace talesperson i havsfrågor Staffan Danielsson.

En internrapport som EU-kommissionen beställt för att utvärdera resultaten av den gemensamma fiskeripolitiken läckte nyligen ut till media. Författarna konstaterar att EU:s fiskevatten är mer utfiskade än i övriga världen och att framtida generationers möjligheter att kunna fiska och äta fisk är rejält försämrade. Överfisket har förutom försämrad havsmiljö också inneburit lägre inkomster för yrkesfisket. Dessutom pekar rapporten på att jordbruks- och fiskeministerrådet saknar politisk vilja att stå emot nationella intressen. (2)

”Granskning av EU:s fiskeriförvaltning visar tydligt att det har varit förödande för Europas fiskbestånd att det övergripande ansvaret vilat på fiskeministrarna. Det mest effektiva sättet att reparera de skador som blivit resultatet av politikernas katastrofala agerande är att skapa ett storskaligt nätverk av marina reservat stängda för fiske”, säger Staffan Danielsson

Därför uppmanar Greenpeace den svenska miljöministern Andreas Carlgren att arbeta för att stärka Havsmiljödirektivet, som behandlas oktober, november och december, och särskilt arbeta för förslaget om att bilda nätverk av marina reservat.

Havsmiljödirektivet kommer - om det antas - att fylla stora luckor i EU:s lagstiftning för skyddet av havsmiljön. Idag är den lagstiftning som reglerar Europas hav och fiskbestånd helt oförmögen att skydda ekosystemen från en hänsynslös överexploatering.

”Historiskt sett har otillgängliga områden av våra hav fungerat som naturliga reservat för marin biologisk mångfald. Tyvärr hittar och dammsuger dagens moderna fiskeflottor även dessa områden. Därför måste liknande skyddade områden nu återskapas genom att införa marina reservat med fiskeförbud i europeisk lagstiftning”, säger Staffan Danielsson.

Fotnoter

(1) Under Ministerrådsmötet torsdag den 23 oktober i Luxembourg, ska EU:s fiskeriministrar diskutera och bestämma nästa års fiskekvoter för Östersjön. http://www.consilium.europa.eu/ueDocs/cms_Data/docs/pressData/en/agricult/96582.pdf

Forskarnas råd för torsken i östra Östersjön har i många år varit att inget fiske bör bedrivas. Beståndet är i mycket dåligt skick och visar ingen förbättring. Blim (nedre försiktighetsgräns) är 160 000 ton, beståndet har varit under den gränsen sedan 1997. Varje år ignorerar ministrarna rådgivningen. Sedan 2004 har kvoterna varit över 40 000 ton per år. ICES påpekar att årsklass 2003 är relativt stark. Det betyder att det finns bättre chanser för beståndet att återhämta sig om rådgivningen följs.
http://www.ices.dk/committe/acfm/comwork/report/2007/may/cod-2532.pdf

(2) Rapport beställd av EU-kommissionen: Läs rapporten på: www.greenpeace.org/raw/content/denmark/press/rapporter-og-dokumenter/reflections-on-the-common-fish.pdf

Se också Svenska Dagbladet artikel 19 oktober 2007: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_509893.svd

(3) Läs EU-parlamentets dokument: http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5283632

Ämnen