Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

JönssonNova-bolagen slutar chartra fartyget M/V Fagervik

Pressmeddelande - 10 oktober, 2002
Rederiet JönssonNova-bolagen kommer att sluta chartra fartyget M/V Fagervik från 1 januari 2003.

Detta meddelade bolaget i ett brev till Greenpeace under onsdagen. Rederiet ertappades i veckan med att olovligen befrakta trävaror ombord på Fagervik. Detta trots att uppdragsgivarna, Södra Skogsägarna offentligt sagt att fartyget inte får användas. Nu tvingas rederiet gå med på Greenpeace krav att sluta använda M/V Fagervik.

Fagervik, som släppte ut olja i Östersjön i februari 2001, uppmärksammades i maj i år sedan aktivister från Greenpeace blockerade fartyget i Norrköpings hamn och krävde att fartyget tas ur trafik i Östersjön. Greenpeace kräver att Östersjön, som är ett av världens mest förorenade hav, får ett juridiskt skydd mot trafik av oseriösa ägare och fartyg av låg standard.

-Det är glädjande att bolaget till slut går oss till mötes. Men det finns hundratals liknande fartyg som trafikerar Östersjön och det krävs ett politiskt ansvarstagande och ett juridiskt regelverk för att undvika att det här händer i framtiden, säger Stuart Thomson från Greenpeace.

Fagervik ertappades i februari 2001 med att släppa ut olja utanför Västervik.Vid en rättegång hösten 2001 frikändes kaptenen och maskinchefen på fartyget eftersom åklagaren inte kunde visa att utsläppet skett med avsikt. Fartyget går sedan början av 2002 i trafik för JönssonNova-bolagen i Norrköping. Varje år sker mellan 1000-2000 oljeutsläpp från fartyg som gör rent sina tankar och maskinrum i Östersjön. Detta har bidragit till att Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

- Mer än 97 procent av alla utsläpp i Östersjön passerar obemärkt förbi utan konsekvenser för de som orsakat utsläppen. Mellan 1982 och 1996 har endast 5 fall lett till fällande dom. Sverige, som gärna profilerar sig som ett miljövänligt land, bör ta sitt ansvar och omedelbart införa striktare lagar och regler för företagens agerande, säger Stuart Thomson.

Greenpeace arbetar nationellt och globalt med ett handlingsprogram riktat till näringsliv och politiker, de s k Bhopalprinciperna. Programmet tar sikte på skärpt miljölagstiftning och krav till politiker att införa starkare lagar och regler för företagens agerande. Samt krav till företagsvärlden att tillämpa större öppenhet och kontroll av verksamheten och bär juridiskt ansvar för miljöbrott.

- Det räcker inte att lova bättring och sedan be om ursäkt när det inte fungerar. Nu får vi se om de löften som Greenpeace fått verkligen hålls och att resten av branschen följer detta exempel. Men det är inte Greenpeace uppgift att agera miljöpolis i de här fallen, det är upp till vår regering och företagen att ta det ansvaret, säger Stuart Thomson.

Taggar