Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Kärnkraftsexpert dömer ut säkerhetskontrollen vid bygget av finska reaktorn

Pressmeddelande - 16 maj, 2007
Vid bygget av Finlands nya reaktor i Olkiluoto har det tillåtits tekniska lösningar som strider mot den finska kärnkraftslagstiftningen och försvagar säkerheten i den nya reaktorn.

April 2007. Greenpeaceaktivister protesterar mot bygget av den nya reaktorn vid Olkiluoto, Finland. Flera aktivister arresterades när de försökte ta sig in på området.

Bakom problemen ligger en strävan att pruta på kostnaderna liksom tekniska problem som är förbundna med den nya reaktormodellen. Detta framgår av en studie som Helmut Hirsch, doktor i fysik och medlem i OECD:s kärnkraftsexpertgrupp, har genomfört på uppdrag av Greenpeace.

- Rören till primärkretsen, som leder vattnet som kyler ned reaktorhärden och som ska förhindra en härdsmälta, tillverkades på nytt efter att man upptäckte brister i kvaliteten. Men även den andra gången slarvade tillverkaren med kvalitetskontrollen. Detta är ytterst problematiskt eftersom man i planeringen av den nya reaktormodellen inte har förberett sig på allvarliga skador i primärkylkretsloppet i enlighet med finsk kärnkraftslagstiftning, sade Helmut Hirsch då han presenterade sin rapport i Helsingfors på onsdagen.

Rapporten prickar också de finska myndigheterna för att slarva med övervakningen av reaktorbygget. Reaktorinneslutningens ståldelar och reaktorns bottenplatta av betong följde inte säkerhetsbestämmelserna men klassades ändå som tillräckligt säkra. Hirsch understryker att en dylik praxis höjer riskerna vid driften av reaktorn och att man på detta sätt ger en tydlig signal till underleverantörerna att det är okej att strunta i säkerhetsbestämmelserna.

Den snäva tidtabellen och en otillräcklig budget för reaktorbygget är de främsta orsakerna till de problem som har uppdagats i Olkiluoto. Detta har tvingat fram en arbetskultur där Areva har valt att nonchalera alla säkerhetsproblem för att undvika kostnader och ytterligare förseningar av projektet. Enligt Hirschs bedömning är det svårt att förbättra säkerhetskulturen i Olkiluoto i detta skede. Ju mer projektet försenas och budgeten överskrids, desto större blir Arevas frestelse att kompromissa med säkerheten.

- En stor del av underleverantörerna har knappast varit medvetna om de säkerhetskrav som gäller för tillverkningen av komponenter för kärnkraftverk då de lämnade in sina offerter. De har inte heller fått någon utbildning i säkerhetsfrågor, säger Hirsch.

Helmut Hirsch är doktor i fysik. Han har över 30 års erfarenhet som kärnkraftsexpert och har arbetat för såväl den tyska som den österrikiska förvaltningen. Hirsch är medlem i Österrikes kärnkraftspanel sedan 1990. Panelen lyder under miljöministeriet. För tillfället arbetar han med ett projekt som syftar till att förbättra säkerheten vid det omstridda kärnkraftverket Temelin i Tjeckien. Hirsch hör också till OECD:s kärnkraftsexpertgrupp.

Ämnen
Taggar