Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Kärnkraftsproblem lyser på Ringhals

Ljusprojektioner under hela natten

Pressmeddelande - 14 mars, 2010
14 mars, 2010 – Kärnkraftsreaktorerna i Ringhals dekoreras under natten mellan söndag och måndag med ljussatta budskap. Med bara en vecka kvar tills att regeringen presenterar sitt förslag om ny svensk kärnkraft, projicerar Greenpeace-aktivister budskap som belyser det energipolitiska vägval Sverige står inför. - Kärnkraften är inte bara opålitlig, dyr och miljöskadlig utan står även i vägen för en storskalig utbyggnad av de förnybara energislagen i Sverige, säger Ludvig Tillman, ansvarig för energifrågor på Greenpeace.

14 mars, 2010 - Greenpeace-aktivister vid Ringhals kärnkraftverk dekorer reaktorerna med ljusbudskap om att det är dags bryta vårt kärnkraftsberoende. Kärnkraften är en osäker och miljöfarlig energikälla som står i vägen för att kunna bygga ut förnybara och effektiva energialternativ. Flera av budskapen riktar sig direkt till Centerpartiet som är splittrat i frågan och har svårt att försvara sin delaktighet i regeringens radioaktiva politik. Sverige står inför energipolitiskt vägval. Den 22 mars väntas regeringen komma med lagförslag som öppnar för att nya kärnrektorer ska byggas i Sverige.


Flera av budskapen riktar sig till Centerpartiet och näringsminister Maud Olofsson, som på sistone fått allt svårare att försvara regeringens radioaktiva politik. Problemen med den svenska kärnkraften har varit så stora att näringsministern nyligen tvingades ta elbolagen i örat för den dåligt skötta kärnkraften. Ändå är det just kärnkraften som regeringen nu vill satsa på framöver.

- Att ersätta dåligt fungerande kärnkraft med mer kärnkraft är att betrakta som politisk härdsmälta. Sverige kan, och borde, istället på ett säkert, planerat och ansvarsfullt sätt ersätta kärnkraftsel med förnybar el och effektiviseringar. I processen kan vi rädda klimatet, minska miljöförstöring och skapa tiotusentals nya jobb i hela landet, säger Ludvig Tillman.

Bilder: https://info.greenpeace.se/presspictures/6un2jfu/

Kontaktuppgifter

Ludvig Tillman, Greenpeace talesperson i energifrågor, 0702-716 437
Jesper Liveröd, pressekreterare, 0703-405 414
www.stallomsverige.se

Fotnoter

Kärnreaktorn Ringhals 1 har till dags dato stått stilla 360 dagar under det senaste året. Kärnkraftverken i Sverige minskade sin produktion med så mycket som 18 procent under 2009 jämfört med 2008. Trenden är inte ny: de senaste fem åren har kärnkraftens förmåga att leverera el minskat. 2009 var det sämsta produktionsåret sedan 1984, vilket tärt på tillgångarna i vattenmagasinen och gjort att elpriserna skjutit i höjden.

Ämnen