Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Klimatförändringarna allt tydligare

Pressmeddelande - 12 augusti, 1998
Ismassorna blir mindre, våren startar tidigare och fler insekter från sydligare trakter. Det är några av de förändringar som Alaskas urinvånare märkt av den pågående klimatförändringen och som sammanfattas i en nyligen publicerad rapport från Greenpeace.

Samtidigt som jorden genomlider sin hittills varmaste månad sedan man började föra statistik vid sekelskiftet, värms västra Alaska upp i en takt ungefär 3-5 gånger över det globala genomsnittet. Urinvånare i Alaska och klimatforskare är överens om att man på Arktis redan nu märker effekterna av den globala uppvärmningen.

- Traditionella aktiviteter, såsom jakt, fiske samt insamling av ätbara växter är avgörande för livsstilen hos urinvånarna i Alaska. Även små förändringar i temperaturen kan på lång sikt påverka vår förmåga att leva så som våra föräldrar och farföräldrar gjorde, säger Art Ivanoff, ordförande i den ideella organisationen Arctic Network och bofast i Unalakleet i Alaska. Vi måste leva i en sund miljö för att till fullo kunna bevara våra traditionella värderingar, vår kultur och andlighet,

Alaskas urinvånare och Arctic Network har under två år samarbetat med Greenpeace för att sammanställa rapporten "Answers from the Ice Edge".


Invånare från Bering och Chukchi Sea byarna i Savoonga, Gambell, Wales, Deering, Kotzebue, Point Lay och Wainwright, deltog i den första organiserade dokumentationen från arktiska folkslag angående effekterna av global uppvärmning och hur den påverkar familjer, samhällen och sättet att leva.

- Trots alla bevis på global uppvärmning och dess påverkan på Alaska och andra delar av världen, beslutade Clintons regering förra veckan att öppna en enorm oljefyndighet i Alaskas vilda natur, säger Kalee Kreider, från Greenpeace internationella klimatkampanj. Ju mer olja vi bränner, desto mer hotar den globala uppvärmningen de arktiska samhällena.