Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Livsmedelsjätten Nestlé använder palmolja från skövlad regnskog

Pressmeddelande - 17 mars, 2010
Trots påtryckningar fortsätter matvaruproducenten Nestlé att använda palmolja från indonesiska palmoljeplantager som skövlar regnskogen. - Nestlés användning av palmolja förstör inte bara regnskog och bidrar till klimatförändringarna, utan riskerar att utplåna de sista bestånden av utrotningshotade orangutanger, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Orangutangen, som redan är hotad, prssas nu mot utrotningens gräns av palmolje- och papper/pappersmasseföretag och deras plantager. Nestlés palmoljeleverantör Sinar Mas är skyldiga till utsträckt förstörelse av regnskog och orangutangrevir.


Greenpeace-rapporten ’Caught Red-Handed’ visar hur Nestlé köper upp palmolja från Sinar Mas Group, Indonesiens största palmoljeproducent. Företaget fortsätter att expandera i de tropiska skogarna där orangutangerna lever. Sinar Mas äger också Asia Pulp and Paper, som är Indonesiens största pappers- och massaproducent och känt för sin inblandning i illegal skogsavverkning. Nestlé som är en av världens största matvaruproducenter använder stora mängder palmolja. Under de senaste tre åren har företaget nästan fördubblat sin förbrukning. 320 000 ton palmolja används årligen för att framställa olika produkter, exempelvis den populära chokladbiten KitKat.

-Varje gång du biter i en KitKat, får du kanske i dig en tugga indonesisk regnskog som är livsviktig för orangutangen. Andra stora företag har agerat, men Nestlé har skygglapparna på. Nestlé måste ge orangutangerna en chans och sluta att köpa palmolja från Sinar Mas och andra leverantörer som skövlar regnskogen, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Rapporten följer på ett flertal försök att övertala Nestlé att säga upp kontrakten med Sinar Mas. I december 2009 skrev Greenpeace till Nestlé och presenterade bevis för att Sinar Mas bryter mot indonesisk lag. Dessutom struntar företaget i sina åtaganden som medlem i Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO), en industrisammanslutning som arbetar för att göra palmoljeproduktion mer hållbar. Flera stora företag, t.ex. Unilever and Kraft, har sagt upp sina kontrakt med Sinar Mas.

När regnskog huggs ner frigörs växthusgaser som ytterligare spär på klimatförändringarna.
Regnskogsskövlingen i Indonesien är en av de snabbaste i världen och palmoljeplanteringar är den största orsaken till det. Som ett resultat är landet nu världens tredje största utsläppare av växthusgaser efter Kina och USA.

Länk till rapporten Caught red-handed
http://www.greenpeace.org/sweden/rapporter-och-dokument

Kontakt:
, kampanjchef Greenpeace 070 301 28 92
, pressekreterare Greenpeace 076 017 37 17