Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Meccano för 100 miljarder - Frankrike bygger fusionsanläggning

Pressmeddelande - 30 juni, 2005
Världens största och dyraste Meccano ska uppföras i Cadarache i södra Frankrike. Forskningsanläggningen ITER, som går ut på att skapa fusionsenergi, beräknas kosta 10 miljarder euro. Men den kommer inte att generera el, utan bara sluka mängder av energi.
Förespråkarna för fusionsforskning spår att den första kommersiella kilowatten från fusionskraft skulle kunna levereras om 50 till 80 år. Men kostnaderna och de tekniska barriärerna är enorma.
– Med 10 miljarder euro skulle 10 000 megawatt havsbaserad vindkraft kunna byggas och elektricitet levereras till 7,5 miljoner europeiska hushåll. Men i stället ska vetenskapsmännen få ett gigantiskt Meccano att leka med, säger Camilla Funke, energitalesperson på Greenpeace.

I dag framställer sig kärnkraftsindustrin som lösningen på klimatproblemet. Men i verkligheten stjäl kärnkraften resurser från satsningar på förnybar energi. Vindkraft är till exempel en lösning vi kan använda i mycket större skala än idag. Med den slipper vi också riskerna med det livsfarliga radioaktiva avfallet. Om vi vill undvika de värsta effekterna av ett förändrat klimat måste koldioxidutsläppen för OECD-länderna minska med minst 30 procent år 2020 och 80 procent år 2050. Alltså långt innan den första kilowatten från fusionsenergi eventuellt kan levereras.

Att påstå att fusionskraft, om den någonsin blir verklighet, inte skulle innebära några utsläpp eller avfall av radioaktiva produkter är inte sant. Vi vet inte i dag vilka hälso- och miljökonsekvenser själva driften av en fusionsreaktor leder till. Inte heller vet vi vilka problem avfallet för med sig eller vilka riskerna kan bli för kärnvapenspridning.
– Regeringar bör inte slösa våra pengar på en gigantisk leksak som troligtvis inte kommer att leverera någon användbar energi. I stället bör de investera i förnybar energi som redan finns tillgänglig i överskott. Inte år 2080 utan i dag, säger Camilla Funke.

Taggar