Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Miljögifter i barnens dataspel

Pressmeddelande - 20 maj, 2008
20 maj 2008 – Greenpeace har testat spelkonsoler från marknadens ledande producenter: Nintendo, Microsoft och Sony i jakten på de mest problematiska kemikalierna i elektroniska produkter. Resultaten har samlats i rapporten ”Playing Dirty”, som visar att alla tre producenter, trots vissa förbättringar, fortsätter att förse världens barnkammare och tonårsrum med produkter som innehåller en mängd giftiga kemikalier.

Handkontrollerna från spelkonsolerna Xbox 360, Playstation 3 och Nintendo Wii

I spelkonsolerna Playstation 3 och Xbox 360 har man bland annat hittat höga koncentrationer av ftalaten DEHP, ett ämne som misstänks vara hormonstörande och påverka fertiliteten. Ftalaterna har hittats i koncentrationer på 21,2 % och 27,5 %.

- Spelkonsolerna är designade för barn, de marknadsförs till barn och används av barn. Greenpeace har hittat stora mängder av den hormonförstörande ftalaten DEHP i två av dessa spelkonsoler. Särskilt pojkar befinner sig i riskgruppen för verkningarna av dessa ämnen. Ftalater har sedan 2007 varit förbjudet i leksaker till barn under 14 år men ett undantag i lagen gör att spelkonsoler inte kategoriseras som leksaker. Det råder dock inget tvivel om att pojkar i åldrarna upp till fjorton år tillhör producenternas primära målgrupp och mot bakgrunden av det är det skandal att inte Sony och Mikrosoft har tagit bort dessa ämnen från sina produkter, även om lagen inte tvingar dem till det, säger Erik Albertsen, Greenpeace talesperson i miljögiftsfrågor.



Man har dessutom hittat koncentrationer av brom på så höga nivåer som 12,5 % i Nintendo Wii, och 13,8 % i Sony Playstation 3. Förekomsten av brom indikerar rester av bromerade flamskyddsmedel som bland annat bildar dioxiner vid förbränning när produkterna har skrotats.

- Att man år 2008 kan hitta ämnen som ftalater och bromerade flamskyddsmedel i spelkonsolerna är förvånande för det finns inga tekniska problem med att ersätta dem med alternativ, fortsätter Erik Albertsen. Det är bara att titta på de konkurrenter som redan har tagit bort dessa ämnen för att se att det inte är omöjligt. Nu hoppas jag att föräldrarna kontaktar producenterna och kräver att de tar bort giftiga kemikalier från sina produkter, leksaker såväl som spelkonsoler.

Ett annat problem uppstår när barnen tröttnar eller konsolerna går sönder – förbrukade elektroniska produkter dumpas ofta i utvecklingsländerna där de ”återvinns” av arbetare som tvingas hantera de giftiga ämnena med bara händerna utan någon skyddsutrustning. Giftet kommer även ut i luft och vattendrag och förstör därmed både miljön och människornas hälsa.

Ingen av konsolerna som testades innehåller dock kadmium, kvicksilver, bly eller hexavalent krom som alla är förbjudna enligt europeisk lagstiftning.

Ämnen
Taggar