Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Miljöministern fick olja från Skånes stränder

Pressmeddelande - 23 juni, 2003

Greenpeace överlämnade idag tio burkar olja till miljöminister Lena Sommestad. Oljan kommer från det sjunkna fartyget Fu Shan Hai och har samlats upp av Greenpeaceaktivister vid Sandhammaren i Skåne.

Den 25-26 juni möts miljöministrarna i länderna runt Östersjön i Bremen, för att bland annat diskutera en ansökan om att klassa Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde. Greenpeace uppmanar Lena Sommestad att ta med oljeburkarna till ministrarna, som en påminnelse om hur viktigt det är att de arbetar fram en stark ansökan, med långtgående krav på fartyg och besättningar som skall tillåtas trafikera Östersjön. Greenpeace kräver att man inför ett körkort för Östersjön, som blir obligatoriskt för alla handelsfartyg.

- Fartygstrafiken på Östersjön väntas tredubblas de närmaste femton åren. Det är hög tid att politikerna tar ansvar för att förhindra fler olyckor, säger Lennart Daléus, generalsekreterare i Greenpeace Norden.

Mer information om Greenpeaces krav på Östersjötrafiken finns på http://www.greenpeace.se. Bilder från överlämnandet av olja finns hos Scanpix och Pressens Bild.