Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ny oberoende rapport avslöjar - kärnkraften blir alltid mycket dyrare än beräknat

Pressmeddelande - 2 maj, 2007
Samma vecka som FN:s klimatpanel, IPCC, tillkännager sina rekommendationer för att tackla klimatförändringarna, släpper en grupp internationella energi- och ekonomiexperter, på uppdrag av Greenpeace, en rapport som slår fast att kärnkraften varken är en praktisk eller ekonomiskt bärkraftig lösning på klimatproblematiken.

Demonstration mot bygget av en ny kärnreaktor i Frankrike

Rapporten "The Economics of Nuclear Power", visar att nya kärnkraftverk ofta tar betydligt längre tid att bygga än beräknat och blir väsentligt dyrare än kalkylerat, upp till 300 procent över budget. Med tanke på att det i genomsnitt tar ca 10 år att bygga en ny reaktor skulle en eventuell global utbyggnad av kärnkraften leverera för lite och för sent för att kunna tackla klimatförändringarna.

- Kärnkraftsindustrin har alltid avgett löften om dess förmåga att möta energibehovet i världen -  löften som den historiskt sett inte har levt upp till, säger Steve Thomas, professor i energipolitik vid Greenwitch universitet och en av författarna till rapporten.

Rapporten undersöker anledningarna till de stora förseningar och överskridelser av kostnaderna som är vanliga vid bygget av kärnreaktorer och drar slutsatsen:

  • Att långa konstruktionstider är ett symptom på en rad problem, bland annat svårigheter att hantera konstruktionen av allt mer komplicerade reaktorer.
  • Att stora subventioner, höga konstruktionskostnader, låg tillförlitlighet och stor risk att budgeten överskrids, gör att kärnkraften inte har någon chans att vara ett ekonomiskt hållbart alternativ i länder som har en konkurrensbaserad upphandlingsprocess på energiområdet
  • Att de nya, otestade teknologierna i de föreslagna kärnkraftprojekten förväntas få samma problem.

- Rapporten visar att kärnkraften är en farlig och dyr distraktion från de verkliga lösningarna på klimatproblematiken - förnyelsebar energi och energieffektiviseringar, säger Martina Krüger, energi- och klimatansvarig på Greenpeace.

- Industrin har tidigare lyckats sälja myten att kärnkraften är billig. Nu försöker de igen och drar nytta av klimatdiskussionen. När det sedan visar sig att kärnkraftsbyggena blir flera gånger dyrare än beräknat är det för sent att avbryta satsningarna och istället investera i förnyelsebar energi, fortsätter hon.

Läs mer

Rapporten "The Economics of Nuclear Power"

Hur vi ställer om till ett klimatvänligt energisystem

Ämnen
Taggar