Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ökad satsning på förnybar energi skuggas av Sellafield-diskussion

Pressmeddelande - 21 mars, 2002
Idag undertecknade Nordsjökonferensens ministrar en visionär deklaration som innebär en ökad satsning på förnybara energikällor i Nordsjön. Samtidigt kastade diskussionen om radioaktivt avfall från den brittiska upparbetningsanläggningen Sellafield sin skugga över de goda resultaten.
Greenpeace varnar därför att deklarationen om ökad satsning på förnybara energikällor undermineras av att Storbritannien och Frankrike fortsätter att stödja kärnkraftsindustrin.

- Storbritannien och Frankrike måste förstå att deras agerande i Bergen innebär en fundamental motsägelse. Varför skriva på en överenskommelse om ren förnybar energi samtidigt som de stöttar den smutsiga kärnkraftsindustrin, menar Simon Reddy, Greenpeace politiska rådgivare.

Detta blev tydligt under konferensen i Bergen då Storbritanniens miljöminister Michael Meacher offentligt hävdade att ” 1900-talet var oljans århundrade, 2000 måste vara århundradet för förnybar energi”

Under konferensen enades ministrar från nio länder och EU om att klimatförändringar, orsakade av fossila bränslen, utgör ett reellt hot mot Nordsjöns ekosystem och kustregioner. En satsning på förnybar energi är nödvändig för att ersätta fossila bränslen som olja och gas.

Detta välkomnas av Greenpeace, men kommer endast att vara positivt om den leder till stora investeringar inom vindindustrin. Greenpeace understryker att endast genom ökad satsning på ny teknologi kommer regeringar att bidra till en verklig
implementering av Kyoto-protokollet.

- Deklarationen i Bergen bör vara katalysator för en global förändring av energianvändandet. Teknologin för förnybar energi har motarbetats fram tills nu av industrier som står bakom kärnkraft och fossila bränslen. Det kan regeringarna förändra endast genom konkreta handlingar, säger Simon Reddy.

Nordsjön har stor potential för utbyggnad av vindkraft och utveckling av annan förnybar energi, men får idag ytterst lite investeringsstöd. En en-procentig utbyggnad av vindkraften kan ge energi till mer än 6 miljoner hushåll. Detta ska jämföras med de miljarder euros i statliga bidrag som går till kärnkraftsindustrin varje år.

Den femte Nordsjökonferensen äger rum fem månader före det stora miljömötet i Johannesburg, där tillgången till ren energi är en nyckelfråga när det gäller utveckling och fattigdomsbekämpning. Greenpeace menar att regeringar kan
bryta fattigdomsspiralen genom en global satsning på förnybar energi. Detta kan bli det första tecknet på att man lever upp till de beslut om en hållbar utveckling som togs under det förra miljömötet i Rio de Janeiro för tio år sedan.

Greenpeace hoppas att världens ledare fram till Johannesburg slutar stödja verksamheter som bidrar till miljöförstöring och fattigdom och därmed följer Nordsjökonferensens ministrar i ett första steg mot en värld av förnybar energi.

Noter:
(1) Deltagarländer under Nordsjökonferensen är Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Norge, Sverige, Schweiz, Storbritannien.
(2) Förra Nordsjökonferensen ägde rum i Esbjerg, Danmark i juni 1995.

Ämnen