Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Över 300 aktivister blockerar utgångarna till EU:s finansministermöte

- kräver pengarna på bordet för klimatet

Pressmeddelande - 10 mars, 2009
Aktivister från Greenpeace blockerar idag utgångarna från EU:s finansministermöte i Bryssel där EU:s position inför de kommande klimatförhandlingarna diskuteras. På Anders Borgs och EU:s övriga finansministrars bord finns frågan hur EU ska säkerställa en tillförlitlig och kontinuerlig finansiering av klimatåtgärder från världens rika länder till världens utvecklingsländer.

Över 300 Greenpeaceaktivister försöker hindra EU:s finansministrar från att åka hem tills det att besked ges om finansieringen av klimatåtgärder.

- Utan ett konstant pengaflöde för investeringar i förnybar energi, skydd av regnskog och anpassningsåtgärder mot klimatförändringarna blir det ytterst svårt, om inte omöjligt, att nå ett klimatavtal i Köpenhamn. "No money, no deal", så enkelt är det, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor, på plats i Bryssel.

Med endast 271 dagar kvar till toppmötet i Köpenhamn krävde Greenpeaceaktivisterna att EU tar klimathotet på största allvar. I förra veckan misslyckades EU:s miljöministrar med att enas om hur mycket EU är redo att bistå utvecklingsländerna med. Även hur pengarna ska tas fram förblev en olöst fråga. Samma sak riskerar att hända i dag på finansministrarnas möte i Bryssel.

- Klimatförhandlingarna kan jämföras med ett pokerparti. Det enda rationella som de rika länderna kan göra i det här läget är att gå "all in" för att rädda klimatet, men EU verkar märkligt nog vilja avvakta och passa i finansieringsfrågan, säger Anders Hellberg.

Samtidigt som aktivisterna protesterar i Bryssel samlas ledande klimatforskare i Köpenhamn för att på en kriskonferens diskutera de senaste två årens forskningsresultat. Nya studier visar att den globala uppvärmningen accelererar snabbare än vad som tidigare antagits. Detta gör behovet av att garantera kraftfulla klimatåtgärder än mer akut. Slutligt besked om EU:s förhandlingsposition väntas den 19 mars då EU:s stats- och regeringschefer träffas i Bryssel.