Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Partiledare kräver märkning av all genmat - konsumentministern är kallsinnig

Pressmeddelande - 1 juni, 2006
Folkpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig bakom obligatorisk märkning av all mat där genmodifierade organismer (GMO) förekommer i livsmedelskedjan. Men Sveriges konsumentminister vill inte ge konsumenterna rätt till information.

Piteå, 31 Maj 2006 Miljöpartiets Peter Eriksson skriver under för märkning av animalieprodukter, framställda med GMO-foder, under LRF:s årsstämma i Piteå.

2004 införde EU-kommissionen en lag om att mat som innehåller genmodifierade organismer måste vara märkt. Det har lett till att sådana produkter nästan helt försvunnit från affärerna, eftersom konsumenterna inte vill köpa genmat. Men eftersom det ännu inte finns märkningsplikt på produkter som kommer från djur uppfödda med GMO, smyger sig GMO in i livsmedelproduktionen ändå, genom fodret.

Peter Eriksson (mp), Lars Ohly (v), Göran Hägglund (kd) och Anna Grönlund-Krantz (ordf. för miljö- och jordbruksutskottet, fp) skrev på Greenpeace namninsamling för en obligatorisk märkning av all genmat, under Lantbrukarnas riksförbunds årsstämma i Piteå. Och de är i gott sällskap. Omkring 700 000 européer har hittills skrivit under insamlingen som ska överlämnas till EU-kommissionen i höst. Moderaterna och centerpartiet vill däremot inte skriva under. Inte heller Sveriges konsument- och jordbruksminister, Ann-Christin Nykvist, skrev under för konsumenternas rätt att veta om de köper mat producerad med GMO.

- Det är upprörande att vår konsumentminister inte lyssnar mer på konsumenterna, säger Kathleen McCaughey, Greenpeace talesperson i GMO-frågor.

En undersökning från i mars i år visar att 93 procent av Sveriges konsumenter vill ha en märkning av all genmat. Eftersom Swedish Meats och Lantmännen vid årsskiftet ändrade sin GMO-policy, kan svenskt kött idag vara producerat med GMO utan att konsumenterna känner till det. Men det verkar inte bekymra Ann-Christin Nykvist.

- Sveriges regering med Nykvist i spetsen är en av de mest GMO-vänliga i Europa och verkar för att vi ska ha kommersiell odling av GMO i Sverige. Frågan är vems intresse de företräder, eftersom en majoritet av svenska konsumenter och svenska bönder inte vill ha GMO, säger Kathleen McCaughey.

Idag togs ytterligare ett mycket betydelsefullt beslut, som banar väg för mer genmat på den svenska marknaden. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, röstade precis ja till en ny GMO-policy, som öppnar upp för kommersiell odling av gengrödor i Sverige. Detta trots att tre fjärdedelar av Sveriges bönder i en undersökning, publicerad i LRF:s tidning ATL, sagt att de inte vill odla gengrödor.

- Inte nog med att man förstör det höga förtroende som Sveriges bönder har byggt upp för svenskproducerad mat - man tar risker med människors hälsa och vår natur. Det här är ett mycket sorgligt beslut, både för svenska konsumenter, svenska bönder och Sveriges miljö, säger Kathleen McCaughey.