Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Protest mot OKQ8:s palmoljediesel fortsätter

Pressmeddelande - 30 oktober, 2007
Aktivister från Greenpeace fortsätter idag att protestera mot bensinbolaget OKQ8:s planer på att använda palmolja i sitt nya bränsle Eco20. Samtidigt som protesterna mot skövling av regnskog för att bereda plats åt nya oljepalmsplantager fortsätter i Indonesien hängde aktivister för andra dagen i rad en banderoll på OKQ8:s huvudkontor i Stockholm.

Greenpeace fortsatte på tisdagen för andra dagen i rad protesten mot palmoljedieseln Eco20 på OKQ8:s högkvarter. Polisen avbröt protesten vid 11-tiden.

- Att skjuta upp lanseringen hjälper inte orangutangerna eller de tusentals andra växter och djur som är beroende av regnskogen för sin överlevnad. Därför kräver vi att OKQ8 tydligt säger nej till palmolja som drivmedel, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i palmoljefrågor.

Produktionen av palmolja är redan nu, före introduktionen av den nya palmoljedieseln, en av de främsta orsakerna till permanent förlust av regnskogar i Sydostasien och även ett hot mot skogarna i Afrika. Förutom att tusentals unika växter och djur - bland annat världens sista orangutanger - är direkt hotade, bidrar skogsskövlingen till att öka växthuseffekten genom de stora mängder koldioxid som släpps ut vid avverkningen.

Att företagen i de stora producentländerna Indonesien och Malaysia väljer att avverka regnskog för sin palmoljeproduktion beror framförallt på tre saker: dålig tillsyn, korruption och det faktum att det tar fem år innan nyplanterade palmer börjar producera olja. Därför är det lockande för företagen att kunna sälja timmer från nyskövlad regnskog för att finansiera de första improduktiva åren.

Med ett nytt användningsområde för palmolja, som drivmedel i fordon, blir trycket på de hotade regnskogarna ännu större. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med landyta för att man på ett hållbart sätt ska kunna producera palmolja även till transportsektorn.

- Därför är det fåfängt att sätta sin tillit till certifierad palmolja. Det enda som händer är att mindre nogräknade leverantörer köper från plantagerna som nu anläggs i orörd regnskog. Därmed bidrar alla som köper palmolja till skövlingen, säger Anders Hellberg och fortsätter: - Om OKQ8 är seriösa i sitt klimatarbete måste de säga nej till palmolja i sina drivmedel.

Ett säkert sätt att minska trycket på Sydostasiens regnskogar är att den svenska regeringen slutar subventionera palmolja. För varje liter inblandad palmolja som OKQ8 säljer, slipper bensinbolaget betala 3.72 kronor i skatt. Om OKQ8:s försäljningsprognos för 2009 slår in ger det företaget en subvention på drygt 200 miljoner kronor årligen - en ofrivillig gåva från skattebetalarna till ett minst sagt tvivelaktigt projekt.

Fotnoter

Bakgrund:
http://www.greenpeace.org/sweden/palmolja-otankbart/

Frode Pleym bloggar från skogen i Indonesien:
http://www.greenpeace.org/sweden/palmolja-otankbart/palmolja-blogg

En briefing om Greenpeace skogvaktarläger kan laddas ned http://www.greenpeace.org/international/press/reports/forest-defenders-camp-briefing