Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Regeringen drar sig för att skydda gammelskogarna i Norrland

Pressmeddelande - 22 juni, 2006
Regeringen kan komma att kasta bort en unik chans att skydda gammelskogarna i Norrland, ett av Europas sista sammanhängande vildmarksområden. Igår beslutade regeringen att Fastighetsverkets och Fortifikationsverkets skogsbruk läggs ner. Beslutet innebär att statligt ägda Sveaskog istället ska bruka Fastighetsverkets och Fortifikationsverkets produktiva skogsmark.

Greenpeaceaktivister i Pakkojåkkå norr om Jokkmokk.

- Det är bra att regeringen har förstått att Fastighetsverket har förbrukat allt sitt förtroende, inte minst efter sina skövlingar av bland annat skogen Arvliden i Sorsele och Pakkojåkkå i Jokkmokk. Samtidigt är det viktigt att skogarna med höga naturvärden blir skyddade, säger Patrik Eriksson från Greenpeace.

Först ska Fastighetsverket och Fortifikationsverket utreda hur ett avtal kan se ut i samråd med bland annat Naturvårdsverket. De ska också ta reda på vilka skogar som ska bevaras.

Regeringens beslut kommer i samband med att Naturvårdsverket är på väg att släppa en rapport som visar att Fastighetsverket inte är beredd att skydda alla statliga skogar med höga naturvärden. Rapporten är ett resultat av misslyckade samtal, som förts mellan Fastighetsverket och Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland, om hur verkets skyddsvärda skogar ska kunna bevaras.

- Att Fastighetsverket nu ska utreda vilka skogar som i framtiden ska kunna brukas av Sveaskog är ett tecken på att regeringen fortfarande vänder gammelskogen ryggen. Risken är stor att Fastighetsverket vill lämna över gammelskog efter gammelskog för nedhuggning. De har ju precis själva vägrat att skydda skogen i samtalen med Naturvårdsverket. Regeringen kunde enkelt ha sagt att alla skogar med höga naturvärden ska bevaras för framtiden och inte föras över till Sveaskog, säger Patrik Eriksson från Greenpeace.

Under sommaren 2003 och 2004 genomförde länsstyrelserna på uppdrag av regeringen en inventering för att finna skogar med höga naturvärden på statens skogsmark. Efter att Fastighetsverket under 2004 börjat avverka i en av de skyddsvärda skogarna, Pakkojåkkå i Jokkmokk, stoppade aktivister från Greenpeace avverkningen. Trots protesterna höggs delar av skogen ner med hjälp av en massiv polisinsats. Efter att regeringen nekat områdena ett skydd började förhandlingar mellan Naturvårdsverket och Fastighetsverket angående de skogarna som har höga naturvärden. Samtal som nu har misslyckats.

.- Om inte regeringen skyddar skogarna måste riksdagen ingripa. Flera partier har redan tidigare kritiserat regeringens agerande vad gäller Fastighetsverket. En fortsatt avverkning av gammelskogar vore en skam för Sverige, säger Patrik Eriksson. 

Ämnen