Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Ryska myndigheter förvärrade oljekatastrofen i Svarta havet

- fågelskyddsområde hårt drabbat av utsläppen

Pressmeddelande - 14 november, 2007
Bilden av de miljöskador som oljeutsläppen från de förlista fartygen i Svarta havet orsakat börjar nu klarna. Greenpeace har sedan i förrgår en grupp med experter och frivilliga på plats för att kartlägga och dokumentera utsläppens miljöpåverkan och hjälpa till med saneringsarbetet.

Oljan utgör ett stort hot mot det marina ekosystemet i området.1000-tals fåglar drabbade av oljekatastrofen

- Oljan har bland annat drabbat ett fågelskyddsområde. På en sträcka av 100 meter har vi samlat in 25 döda sjöfåglar. Oljeutsläppen har hittills förorenat en kustremsa som är längre än 40 km. Det ger en bild av skadornas omfattning, säger Dima Litvinov, styrelseledamot i Greenpeace Ryssland, baserad i Stockholm.

Det förorenade området är en viktig rastplats för flyttfåglar som nu är på väg söderut. Enligt ornitologer på plats befinner sig i dagsläget omkring 50 000 flyttfåglar i området. Dessutom är det förorenade området i Kertjsundet en vandringsled för fisk som flyttar mellan Azov havet och Svarta havet. Oljan skadar fiskens andningsorgan och dess reproduktionsförmåga.

I stormens kölvatten har flera skandaler flutit upp till ytan. Två av de drabbade fartygen, Volgoneft 139, som sjönk, och Volgoneft 123, som var mycket nära att sjunka, seglade helt illegalt utan registreringsbevis eller försäkringar. Dessa fartyg är flodbåtar som inte är avsedda att trafikera öppet hav. JSC Volgatanker, bolaget som äger fartygen, gick i konkurs 2005. Dessutom lyckades den ryska byråkratin förvärra utsläppen.

- Volgoneft 123 fortsatte att läcka olja under en hel dag trots att ett annat fartyg låg bredvid och väntade på att få pumpa över oljan. Anledningen var att den ryska tullen vägrade ge dem tillstånd att lasta av oljan, eftersom det skulle innebära ett brott mot deras regelverk, säger Dima Litvinov.

Oljekatastrofen i Svarta havet visar än en gång vilka risker som är förknippade med oljeindustrin och dess transporter. Samtidigt som ryska myndigheter visat en förbluffande inkompetens i hur de har hanterat dagens olycka planerar samma myndigheter att inom kort börja utvinna olja- och gas i Arktis.

- Dagens olycka visar vansinnet i att utvinna olja i Norra ishavet. Där kommer allt att ske i en enorm skala. Samtidigt är ekosystemet mycket känsligare och oljan bryts ned mycket långsammare i kallt vatten. En olycka med en supertanker kan förstöra enorma områden, vilket erfarenheterna från Alaska och Exxon Valdez-olyckan visat, säger Dima Litvinov.

Fotnoter

Stillbilder från olyckan kan ses och laddas ned högupplöst här:
https://info.greenpeace.se/presspictures/g0kxhk/

För mer information och video från platsen kontakta:
Dima Litvinov, talesperson Greenpeace, 0706 57 65 86
Jan Isakson, pressekreterare Greenpeace, 070 608 74 83