Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Så räddar vi Östersjön!

Pressmeddelande - 7 juni, 2006
Situationen i Östersjön är mycket allvarlig. Algblommningen förra året är ett symptom på det sjuka havet som plågas av miljögifter, övergödning och hårt överfiske tillsammans med en otroligt intensiv fartygstrafik och industri. Men dagen före den internationella havsdagen, 8 juni, visar Greenpeace att det inte ännu inte är för sent för Östersjön. En ny rapport berättar om situationen i Östersjön och vägen till återhämtning – marina reservat.

Report: Baltic Sea - a rodamap to recovery

- Vi visar med den här rapporten att det fortfarande är möjligt att göra något åt den katastrofala situationen i Östersjön idag, men med starka och omedelbara åtgärder, säger Ida Udovic, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.

 Alla vet vi vad naturreservat är.Marina reservat fungerar precis som naturreservat, fast i havet istället för på land. Det är områden där inget fiske eller andra skadliga aktiviteter får äga rum. Reservaten gör till exempel att hotade fiskar som torsken kan återhämta sig.

Rapporten beskriver situationen i Östersjön idag, berättar i detalj hur marina reservat fungerar och hur havet bör förvaltas utanför reservatsgränserna. Att se till havet som en helhet är nödvändigt när man fattar beslut. Man måste stoppa användningen av destruktiva fiskemetoder och minimera utkasten av bifångst. I Östersjön är 70 procent av de kommersiella fiskebestånden överfiskade. I går gick det internationella havsforskningsrådet ut med sina årliga råd för fisket och rekommenderade noll uttag av torsk från östra Östersjön. Kapaciteten i fiskeflottan måste minskas. Svartfisket får inte fortsätta.

Rapporten ger politisk vägledning för hur marina reservat kan bli verklighet och kartor med förslag för var de marina reservaten bör finnas i Östersjön finns också med. Rapporten ska alltså göra allt för att underlätta för Sveriges politiker att ta itu med det döende havet.

- Vi har ett tillfälle nu att göra en förändring. Inom EU förbereds en lagstiftning om den marina miljön som kan vara räddningen. Samarbete mellan länderna runt Östersjön är helt nödvändigt, så väl som en stark lagstiftning med starka åtgärder för Östersjön. Ledare för länderna runt Östersjön behöver snabba på nu för att skapa marina reservat och en ekosystembaserad förvaltning verklighet, säger Ida Udovic.

Östersjökampanjen är en del av Greenpeace nya och stora kampanj “Defending our Oceans”. Under det kommande året seglar Greenpeaces fartyg Esperanza runt i världens alla hav för att uppmärksamma behovet av ett nätverk av marina reservat som täcker 40 procent av världens hav.

Ämnen