Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Seger: franska asbestfartyget Clemenceau beordras tillbaka till Frankrike

Pressmeddelande - 15 februari, 2006
Frankrikes president Jacques Chirac beordrar i dag att det uttjänta hangarfartyget Clemenceau ska vända tillbaka till Frankrike. Fartyget innehåller hundratals ton asbest och var på väg för att skrotas i Indien. Beslutet är en stor seger för Greenpeace i kampen mot den farliga skeppsskrotningen i u-länder.

Asbestfartyget Clemenceau på väg till Alang i Indien.

- Det är inte varje dag som en miljöorganisation får fira en sådan stor framgång. Vi ser nu att vår kamp verkligen har gjort en skillnad, säger Jacob Hartman från Greenpeace, som medverkat under aktioner mot Clemenceau.

Det kontroversiella hangarfartyget Clemenceau lämnade Frankrike 31 december 2005. Clemenceau väger 27 000 ton och innehåller förutom miljögifter som PCB och tungmetaller även flera hundra ton cancerframkallande asbest. Enligt Basel-konventionen är det förbjudet att exportera västerländskt miljöfarligt avfall till u-länder. Ändå var fartyget på väg mot Alang-stranden i Indien, där västerländska fartyg skrotas av arbetare med undermålig arbetsutrustning, utan rättigheter.

Greenpeace har tillsammans med människorättsorganisationer och andra miljöorganisationer vid flera tillfällen protesterat mot att Frankrike skickar Clemenceau till Indien för skrotning. Bland annat har Greenpeace genomfört aktioner mot fartyget.

I går rekommenderade den franska högsta domstolen att Clemenceau ska återvända till Frankrike från sin resa till Indien. President Chirac bekräftade i dag att Clemenceau verkligen ska tillbaka.

Skeppskrotning pågår i flera fattiga länder. Stränder i Indien, Bangladesh, Kina och Pakistan omvandlas till förorenade nedmonteringsplatser.

Greenpeace välkomnar därför även president Chiracs beslut om att Frankrike ska arbeta med sina europeiska kollegor för att ta fram rutiner för att sanera uttjänta europeiska fartyg innan de skickas för att skrotas i Asien.

- Clemenceau blev en symbol för västvärldens handel med miljöfarligt avfall till utvecklingsländer. Men den visar också hur regeringar efter tryck från den allmänna opinionen kan ändra sina beslut, säger Martin Besieux, talesperson i miljögiftsfrågor på Greenpeace International.

Läs mer om Clemenceau på
www.greenpeaceweb.org/shipbreak

Ämnen
Taggar