Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Seger för Amazonas regnskog!

– en yta dubbelt så stor som Belgien skyddas från förstörelse

Pressmeddelande - 15 februari, 2006
Brasiliens regnskogar utraderas med en hastighet av sex fotbollsplaner i minuten, på grund av bränder, olaglig skövling och mark som omvandlas till sojaplantager. Vi har under många år kämpat för att skydda Amazonas. Nu lovar Brasiliens regering att ge hela 6,4 miljoner hektar skog ett bättre skydd.

Mahognyträd ur grodperspektiv.

- Förra året skedde den näst största avskogningen i Brasiliens historia, så det här beslutet är ett stort steg framåt, säger Paulo Adário, ansvarig för Greenpeace kampanj i Brasilien.

Skogen som ligger i nära anslutning till den ökända vägen BR-163 har länge varit i farozonen. Vägen som skär genom hjärtat av Amazonas är tänkt att asfalteras vilket innebär en ökad risk för exploatering i området. Om det inte vore för det nya skyddet, hade skogen snart gett plats till sojaodlingar och boskapsrancher.

Beslutet om ökat skydd är taget av den brasilianska regeringen med president Lula i spetsen. Det innebär att nya reservat bildas, att ett ekologisk hållbart skogsbruk ska bedrivas och att nya tydliga regler kommer att skapas för vad som är tillåtet i området.

Om en månad träffas världens miljöministrar i Brasilien för att delta på konferensen för FN:s konvention om biologisk mångfald. Mötet som hålls i Curitiba är en unik möjlighet att enas om kraftfulla beslut för att skapa ett globalt skydd av mångfalden av livet på jorden.

- Beskedet från president Lula kommer bara några dagar efter det att Kanada meddelat att man tänker skydda två miljoner hektar skog. Vi hoppas att dessa framgångar signalerar om den riktning som behöver tas under mötet i Curitiba. Ett globalt nätverk av skyddade områden måste genast skapas om den biologiska mångfalden ska kunna bevaras, säger Anders Hellberg, talesperson i skogsfrågor.

Ämnen
Taggar