Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Skydd för hotad tonfisk röstades ned

Nu ligger ansvaret hos EU

Pressmeddelande - 18 mars, 2010
Världens länder röstade idag nej till att rädda den utrotningshotade blåfenade tonfisken genom att införa ett handelsförbud.

En blåfenad tonfisk kan kosta 750 000 kronor på fiskauktionen i Tokyo. Därför håller den på att fiskas ut totalt.


Japanernas sug efter lyxsushi har kraftigt decimerat beståndet av blåfenad tonfisk i Atlanten, beståndet har minskat med 85 procent. Därför har både EU-kommissionen och Monaco lagt fram förslag om ett internationellt handelsförbud under CITES, Convention of International Trade in Endangered Species. Bägge dessa förslag blev under eftermiddagen nedröstade vid CITES-mötet som pågår i Qatar.

Det innebär att bollen nu är tillbaka hos EU som hittills gömt sig bakom möjligheten till ett handelsförbud. Över hälften av den blåfenade tonfisken fångas av EU-flottan och 80 procent av fångsten exporteras till Japan.

- Nu måste EU ta sitt ansvar och stoppa fisket av blåfenad tonfisk, skydda lek- och uppväxtområden och ge arten en chans att återhämta sig. Det finns inget som hindrar EU från att göra det här tillsammans med länder som Norge och USA, som också stod bakom ett handelsförbud, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Rösterna på CITES-mötet var som följer. EUs förslag: 43 röster för, 72 emot och 14 nedlagda. Monacos förslag: 20 röster för, 68 emot och 30 nedlagda.

Det snabba beslutet togs sedan Libyen lagt fram ett förslag att snabbt få debatten avklarad och gå till omröstning. De senaste dagarna har Japan lobbat stenhårt för att få så många länder som möjligt att rösta emot ett handelsförbud.

- Japan har gjort självmål. Utan fisk ingen lyxsushi, det borde japanerna fatta som redan fiskat ut arten totalt i sina egna vatten, säger Jan Isakson.

Kontaktuppgifter

Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace, 070 608 74 83

Ämnen