Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Snabbmat, skor och skinnkläder bland värsta klimathoten, visar ny rapport

Pressmeddelande - 1 juni, 2009
I samband med att de internationella klimatförhandlingarna på nytt startade i Bonn släpper Greenpeace idag en rapport, ”Slaughtering the Amazon”, som visar att den brasilianska boskapsindustrin - varifrån företag och konsumenter i Sverige får både kött och kläder - nu är det enskilt största hotet mot regnskogen och därmed ett av de största hoten mot klimatet. Global avskogning står för nära 20 procent av människans totala utsläpp av växthusgaser. Greenpeace treåriga studie, som rönt stor internationell uppmärksamhet, konstaterar att några av världens mest kända varumärken genom produktionen av mat, kläder och skor bidrar till ett av de allvarligaste hoten mot Amazonas.

Trots att det bara återstår 188 dagar till FN:s klimattoppmöte i Köpenhamn i december - som kallats ”historiens viktigaste möte” - är frågan om hur skyddet av regnskogarna ska finansieras långt ifrån löst.

- Utvecklingsländerna kan aldrig komma tillrätta med skövlingen så länge som vi i väst fortsätter att förvärra problemen genom att urskiljningslöst importera allt från illegalt avverkat timmer till nötkött och lädervaror. Pengar måste fram så att länder som Brasilien tjänar på att bevara sina skogar i stället för att se dem brännas ned, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor, på plats i Bonn.

Greenpeace rapport visar bl.a. att:

  • På grund av avskogningen ligger Brasilien på fjärde plats i världen när det gäller utsläpp av växthusgaser.
  • 80 procent av skövlingen i Amazonas har kopplingar till den expanderande boskapsuppfödningen.
  • Boskapsindustrins utbredning, som ofta sker olagligt, leder till att en hektar skog försvinner var 18:e sekund.
  • Brasilien är redan nu världens största exportör av nötkött och förväntas fördubbla sin produktion till 2018.

Greenpeace har under flera år undersökt den snåriga produktionskedjan. Rapporten beskriver hur hundratals rancher har anlagts inne i Amazonas, hur boskapen sålts vidare till ett fåtal större företag som i sin tur exporterat köttet och lädret. Mellanhänder ”tvättar” sedan varorna genom att blanda dem med varor av annat ursprung för att därefter sälja dessa vidare till bolag som Wal-Mart, Nike, Adidas, BMW och Ford. Kedjan slutar ofta i EU och USA, i form av snabbmat, skor och skinnklädsel.

- Regeringen Reinfeldt pratar gärna om ledartröjan i klimatarbetet. Därför är det fullständigt oacceptabelt att Sverige ännu inte presenterat eller ställt sig bakom någon plan på hur man vill lösa den för klimatförhandlingarna avgörande frågan om finansiering av regnskogsskydd, säger Anders Hellberg.

För mer information: 
Anders Hellberg, talesperson i klimatfrågor, på plats i Bonn, 0703-976 673 
Jesper Liveröd, pressekreterare, 0703-405 414 
Ludvig Tillman, bildansvarig, 0702-716 437

Rapporten finns att ladda ner här: www.greenpeace.org/amazoncattlesummary

 

Videomaterial: flygbilder av boskapsindustrins skövling av Amazonas

Ämnen
Taggar