Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svensk Greenpeaceaktivist arresterad i Norge

Pressmeddelande - 22 augusti, 1998
Norsk polis avbröt i natt Greenpeace aktion mot oljeletning genom att plocka bort den överlevnadskapsel som aktivister placerat ombord på oljeriggen Deepsea Bergen. Polisen använde vattenkanoner, stora nät och yrkesklättrare och lyckades slutligen lyfta upp överlevnadskapseln på riggens däck. Tre aktivister från Sverige, Norge, och England, som fanns i kapseln, transporterades senare med helikopter till Kristiansund.
- Vi är här för att konfrontera Statoil med de problem som deras verksamhet leder till, säger Per Stenbeck, Generalsekreterare för Greenpeace Norden. Detta är en fredlig protest mot galenskapen att spendera många miljarder kronor för att leta efter mer olja när vi redan funnit mer än vi någonsin kan tillåta oss att använda. Klimatförändringarna är ett av världens allvarligaste problem och oljebolag som Statoil har ett stort ansvar för att lösa det.

De tre aktivisterna lyckades hålla sig kvar på riggen i mer än 43 timmar sedan aktionen startade tidigt i torsdags morse.Riggen Deepsea Bergen skulle precis förflyttas till en annan position för att fortsätta leta efter mer olja och gas, men har sedan dess stoppats av aktivisterna. Riggen är nu redo att bogseras söderut och fartyget MV Greenpeace finns kvar i området.

- Vi kommer att fortsätta vår fredliga protest mot oljeletning, säger Per Stenbeck. Om de stoppar oss nu så kommer vi tillbaka en annan gång. Vi kan inte passivt se på medan jorden brinner och oljebolagen bara pumpar mer bränsle in i elden.

Deepsea Bergen ska enligt uppgift flyttas söderut och leta efter olja i ett fält där det norska oljebolaget Saga är operatör och Statoil är majoritetsägare med 60 procent av andelarna.

Taggar