Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska aktivister blockerar palmoljediesel i Finland

Pressmeddelande - 10 maj, 2008
Helsingfors, 10 maj 2008 – Ett 30-tal Greenpeaceaktivister, varav åtta från Sverige, stoppade i dag försäljningen av Neste Oils palmoljediesel på ett flertal mackar i Helsingfors. Med lås på pumparna blev det omöjligt för bilisterna att fylla tanken med bränslet som har en direkt koppling till regnskogsskövling i Indonesien.

Ett 30-tal Greenpeaceaktivister stoppade i dag försäljningen av Neste Oils palmoljediesel på ett flertal mackar i Helsingfors.

- Svenska OKQ8 tog i höstas sitt ansvar och valde att avstå från att sälja bränslet i Sverige på grund av problemet med ökad skogsavverkning. Neste Oil lanserar nu i stället palmoljedieseln i Finland och kallar den för ”Green Diesel”. Ett rimligare namn vore ”Greenwash Diesel”, säger Anders Hellberg, Greenpeace talesperson i klimatfrågor som finns på plats i Helsingfors.

För två veckor sedan kunde Greenpeace presentera bevis på att IOI, den främsta leverantören av palmolja till Neste Oil, är inblandad i både bränning och avverkning av regnskog i Indonesien i syfte att skapa nya plantager. Konsekvenserna blir att enorma mängder koldioxid släpps ut vilket gör att det färdiga bränslet i princip är värre för klimatet än sin fossila motsvarighet.

- Neste Oil är direkt inblandade i förstörelsen av världens sista regnskogar. Och även om de skulle byta leverantör så kvarstår problemet. Ska palmolja alls användas till biodrivmedel innebär det att företag måste skövla gigantiska skogsarealer. Detta för att möta en efterfrågan som i så fall formligen kommer att explodera, säger Anders Hellberg.

EU har satt ett mål om att 10 procent av våra fordonsbränslen ska vara biodrivmedel till år 2020. Greenpeace har länge påpekat att detta mål kan leda till att rent klimatdåliga bränslen som palmolja och sojaolja importeras. Till exempel har EU:s mål sannolikt bidragit till att Neste Oil nu planerar att bygga världens största biodieselraffinaderi i Singapore där palmolja ska bli den främsta råvaran. Ett ytterligare problem i sammanhanget är att den finska regeringen äger 50,1 procent av Neste Oil. Risken är därför stor att Finland vill försvara ett ökat användande av palmoljediesel i EU.

- Strategin att först sätta ett mål på 10 procent biodrivmedel för att sedan låta 27 länder förhandla om vilka hållbarhetskriterier som ska gälla har gjort att EU målat in sig i ett hörn. Medan de politiska diskussionerna pågår kan företag som Neste Oil nu lura allmänheten med falska klimatlösningar samtidigt som problemen exporteras till länder i Sydostasien. Klimatet blir än en gång den stora förloraren, säger Anders Hellberg.

Bevisen mot IOI samt många andra av de största palmoljeproducenterna finns i rapporten How Unilever Palm Oil Suppliers are Burning Up Borneo