Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Svenska och danska riksdagsledamöter stöder Greenpeace fortsatta protest i Studsvik

Pressmeddelande - 2 oktober, 2007
Gunvor Ericson, miljöpartistisk riksdagsledamot från Södermanlands län, lovade idag vid ett möte med Greenpeace i Studsvik att skapa förnyad opinion i riksdagen för att det svenska kärnavfallet inte ska nå den ökända upparbetningsanläggningen i Sellafield.

Riksdagsledamoten Gunvor Ericson (mp) möter Greenpeace i Studsvik för att visa sitt stöd för aktionerna.

- Flera riksdagsledamöter har ju tidigare agerat i frågan, till exempel infrastrukturminister Åsa Torstensson. Det kanske är dags att hon gör sin stämma hörd igen, sa Gunvor Ericson.

Igår gick det Socialistiska Folkpartiet i Danmark ut och uttryckte sin oro över transporten. Den danska riksdagsledamoten Anne Grete Holmsgaard krävde att miljöminister Connie Hedegaard meddelar vad hon avser göra åt saken.

Greenpeace har arbetat för att förhindra den olagliga exporten av det svenska kärnavfallet sedan 1998 och är sedan förra veckan på plats i Studsvik för att fortsätta protesterna.

- Vi är mycket glada över att flera politiker engagerar sig i frågan och hoppas att det här bidrar till att höja det politiska trycket på regeringen att stoppa utskeppningen, sa Martina Krüger, Greenpeace talesperson i energifrågor.

I juni skrev den norska miljöministern Helen Bjørnøy till Andreas Carlgren och bad honom stoppa transporten av det svenska kärnavfallet.

Sveriges förra regeringen försökte tidigare förmå England att lägga ned upparbetningsanläggningen i Sellafield. Regeringens nuvarande agerande går alltså stick i stäv med tidigare svensk politik och även med den motion som nuvarande infrastrukturminister, centerpartisten Åsa Torstensson skrev 1999, då hon krävde att Sellafield skulle stängas.

Atlantic Osprey ligger för tillfället i Studsvikanläggningens hamn där lastningen av det svenska kärnavfallet förbereds.

- Vi undersöker nu nya vägar för att stoppa den extremt farliga lasten. Skulle vårt svenska avfall förorena våra grannars kuster med radioaktivitet är det inte bara miljön, utan även Sveriges anseende som skadas, säger Martina Krüger.

Bilder

Ämnen
Taggar