Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige bidrar till illegal skogsskövling

Pressmeddelande - 2 juli, 2008
Idag genomför Greenpeace tillsammans med brasilianska konstnären Siron Franco en spektakulär manifestation framför EU-kommissionens högkvarter i Bryssel. En 12 meter hög, utrustad trädstam från ett illegalt avverkat skogsområde i Amazonas reses med syfte att uppmana EU-kommissionen om att en lagstiftning behövs för att förbjuda förekomsten av illegalt avverkat timmer på EU-marknaden.

Demostrationen belyser Europas roll i skogsskövlingen och det akuta behovet av ett förbud mot import av illegalt avverkat timmer.

Sverige och EU handlar fortfarande med illegalt avverkat timmer, och inför en omröstning den 23 juli vill Greenpeace uppmärksamma den svenska regeringens obeslutsamhet.

- Sverige har på EU-nivå totalt negligerat att förhindra import och handel med illegalt avverkat timmer, säger talespersonen i skogsfrågor, Amanda Tas.

Europeiska kommissionen kommer under juli månad att rösta om en lagstiftning mot illegalt avverkat timmer. Hittills har bara ett fåtal svenska ledamöter i Europaparlamentet gett stöd för en lagstiftning.

 - Det är oerhört förvånande att inte fler svenska ledamöter gett stöd för en lagstiftning, säger Tas. I dagsläget blir konsumenter av träprodukter ofrivilliga medbrottslingar till illegal skogsavverkning. Skogsekosystem förstörs till förmån för billiga trädgårdsmöbler, toalettpapper och engångsmaterial.

Den svenska regeringen motsätter sig en lagstiftning för att hindra förekomsten av illegalt avverkat timmer på EU-marknaden. Det anses bli för dyrt och alldeles för svårt att kontrollera om virket avverkats lagligt eller ej.

- Den svenska regeringen är en ständig bromskloss, fortsätter Tas. Regeringen borde agera kraftfullt, speciellt med tanke på alla fina ord om hållbara skogsbruk och klimatansvar.

 Varje år köper Sverige tillsammans med EU miljoner ton virke från exempelvis Amazonas, Sydostasien och Kongo, regioner där illegal regnskogsavverkning går hårt fram. Detta driver skogsskövlingen, som i sin tur leder till en dramatisk artförlust och står för hela en femtedel av jordens utsläpp av växthusgaser.


Under en treveckorsperiod har EU-kommissionens ordförande Barroso fått över 66 000 brev från oroliga svenska och andra europeiska medborgare som uttrycker sitt stöd för en ny lagstiftning som försäkrar att produkterna de köper kommer från hållbara källor.